Kábellopásnak indult, helyette sikerült megakasztaniuk a kőolajszállítást 

Vádat emelt két férfi és egy nő ellen, akik kábelt akartak lopni, és annak során megzavarták az ország kőolajszállítását.

Három fóti lakos elhatározta, hogy a földben elfekvő rézkábelek után fognak kutatni, és amerre ilyen kábeleket sejtettek, ott megálltak, és fémkeresővel próbáltak azok nyomára lelni. Így jutottak Alsónémedibe 2023 februárjában. Miután kézi szerszámokkal kiástak egy gödröt, egy sárga jelölőszalagra bukkantak, amelyen az állt, hogy „bányaüzemi optikai kábel”.

Ez nem állította meg őket, tovább ástak, és meg is találták a műanyag védőcsőben elhelyezett kábelvezetéket, amelyből kivágtak egy körülbelül 20 centiméteres darabot. Ezután a gödör betemetése nélkül elhagyták a helyszínt.

A jelölés nem véletlenül volt elhelyezve a földben: a kábel elvágásával több órára zavart okoztak a Szlovákiából Magyarországra irányuló kőolaj szállítását koordináló elektronikai rendszerben, ami ideiglenes szolgáltatáskiesést eredményezett. A hiba teljes kijavítása – a szolgáltatás visszaállítása után is – több napot vett igénybe. Az egyébként mindössze háromezer forint értékű vezetékdarab eltulajdonítása miatt okozott rongálás helyreállítási költsége közel négymillió forintra rúgott.

Az elkövetők újabb kábeldarabért már nem tértek vissza, de pár héttel később Pilismarót közelében sikerült újabb ipari kábelre bukkanniuk. Ezen a helyszínen már nagyobb feltáró munkába kezdtek, ehhez a kézi szerszámokon túl aggregátort és arról üzemeltetett sarokcsiszolót, valamint fogadott munkásokat is bevetettek.

Helyszíni fotók a második helyszínen történt kábellopásról

Pest Vármegyei Főügyészség

Egy előre meghatározott vonalon hat darab – 9 és 20,5 méter közötti hosszúságú – gödröt ástak, ezzel mintegy 150 méter hosszan tártak fel földkábelt. Ezután a kábelt sarokcsiszolóval elkezdték elvágni, de a darabokat nem sikerült elszállítani, mert időközben megérkeztek a rendőrök – áll a Pest Vármegyei Főügyészség közleményében.

A három vádlott összesen közel hatszázezer forint értékű kábelt próbált meg ellopni. A Budakörnyéki Járási Ügyészség velük szemben közérdekű üzem működése megzavarásának bűntette, valamint lopás vétsége és lopás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat.

HVG