Sztriptíztáncos és orosz oligarcha fiának viszonyáról szóló vígjáték nyerte az Arany Pálmát

Az Anora című, New Yorkban játszódó vígjátéknak, Sean Baker független amerikai filmes rendezésének ítélte az Arany Pálmát a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Greta Gerwig amerikai rendező, színésznő által vezetett nemzetközi zsűri szombat este.

Az Anora 21 másik jelölést utasított maga mögé, amelyek között ott volt Francis Ford Coppola, vagy éppen David Cronenberg által rendezett film is – írja a Reuters.

“Ez egy csodálatos film, tele van emberséggel (…) Összetörte a szívünket, és ugyanakkor nagyon megnevettetett” – indokolta a zsűrielnök, Gerwig a döntést, aki a tavaly bemutatott Barbie című, Oscar-díjas filmet rendezte.

A győztes alkotás főhőse Anora, egy üzbég származású New York-i sztriptíztáncosnő (Mikey Madison), akinek az élete teljesen megváltozik, amikor egy luxuslakásban élő orosz oligarcha fia (Mark Eydelshteyn) felbéreli, hogy egy hétig a barátnője legyen, majd Vanya magángépén elrepülnek bulizni Las Vegasba, ahol váratlanul összeházasodnak. A történet egy modern tündérmeseként indul, de miután a fiú szülei Moszkvában tudomást szereznek a házasságról, és New Yorkba érkeznek, az álmodozás a lány számára véget ér, a film pedig valódi akcióvígjátékká alakul át.

Az Anorával Sean Baker folytatja a szexmunkásokról szóló filmjeinek sorát, köztük a 2021-ben Cannes-ban is bemutatott Red Rocket, vagy a 2017-es The lorida Project Willem Defoe-val a főszerepben.

Baker a díjat köszönőbeszédében a „múlt, a jelen és a jövő összes szexmunkásának” ajánlotta, egyben köszönetet mondott Mikey Madisonnak, a feleségének és producerének is.

HVG