Novák Katalin: Ma családok szabadságharcát vívjuk

Novák Katalin: Ma családok szabadságharcát vívjuk

A Gurcsány-Bajnai-korszakra utalva kijelentette: akkoriban családellenes időket éltünk. De a magyar családok nem hagyták magukat, kiálltak magukért, szabadságharcot kezdtek. Kiharcoltak maguknak egy olyan országot, amelyben érték az élet. Amelyben a fiatalok minden segítséget megkapnak a családalapításhoz.

– Családbarát fordulat történt Magyarországon. Az abortuszok száma 10 év alatt felére csökkent, a házasságkötések száma megduplázódott. Itt nőtt legnagyobb mértékben a gyermekvállalás – sorolta az eredményeket.

A köztársasági elnök ugyanakkor figyelmeztetett: a családok szabadságharca nem ért véget. A jövő ugyanis veszélyben van. A fejlett világban a demográfiai tél jégkorszakká változott. A klímaválságról rengeteget beszélnek, de a gyermektelenségről alig esik szó.

– Pedig, ha nincs gyermek nincs jövő. A Földre is csak akkor éri meg vigyázni, ha vannak gyermekeink, unokáink, akiknek továbbadhatjuk – mutatott rá Novák Katalin, hozzátéve: a szabadásharcos családok azonban nem hagyják magukat. Visszaveszik az ünnepeket, a jelképeket, a kulturális értékeket.

Ezek után meghirdette a szabadságharcos családok 12 pontját.

Ezek olyan követelések, mondta, melyek tartós megvalósulása a családpártiság alapja lehet.

„Mit kívánnak tehát a magyar családok?

Legyen béke, szabadság és egyetértés.

1. Kívánjuk a nevelés szabadságát. A gyerek nevelése a szülők joga, felelőssége és kötelezettsége. Itt nincs helye semmiféle ideológiának.

2. Nem hagyjuk, hogy gyermekeinket megfosszák az önazonosságukból fakadó biztonságérzettől, aki kislánynak született, nőhessen fel lányként, aki kisfiúnak, fiúként.

3. Családpárti döntéshozókat! Ne lázítsanak a családok ellen. A családpártiság legyen nemzeti minimum.

4. A magyar családok képviseletét itthon és külföldön. Magyarország ne adja hozzájárulását családellenes döntésekhez.

5. Biztonságot a családoknak. Az óvodáink, iskoláink, falvaink, városaink, országunk és határaink legyenek biztonságosak. Élhessünk továbbra is úgy, hogy nem kell aggódnunk gyermekeinkért és idősödő szüleinkért.

6. Megfelelő lehetőséget a gyermekeseknek. Ne járjon rosszabbul az, aki gyermeket vállal annál, aki önként lemond erről. A gyermekvállalás ne válhasson szegénységi kockázattá.

7. Ne legyen anyagi akadálya a vágyott gyermekek megszületésének. Akkor és annyi gyermek születhessen egy családban, amikor és amennyit a szülők szeretnének.

8. Megbecsülést az időseknek. Szüleink és nagyszüleink megdolgoztak Magyarország gyarapodásáért. Ismerjük el egyéni és közösségi teljesítményüket. A generációk között ne az ellentéteket, hanem a szövetséget erősítsük.

9. Valódi választási szabadságot a nőknek. A munka miatt ne kelljen lemondani a gyermekről és a gyermek miatt ne kelljen lemondani a munkáról. Megbecsülést a főállású édesanyáknak.

10. Védjük meg a saját otthon biztonságát, segítsük a fiatalokat az otthonteremtésben.

11. Versenyképes köznevelést, szakképzést és felsőoktatást, korszerű egészségvédelmet. Álljunk ott azok mellett, akik az átlagnál nehezebb körülmények között élnek és

12. Figyelmet a határon túli magyar családoknak. Szülessen bárhol a gyermek az anyaországban vagy a határainkon túl, ő lehessen magyar, mert számukra minden magyar gyermek ajándék.

Egyenlőség, szabadság, testvériség.

– Ma a családok szabadságharcát vívjuk. Nem kérdés, hogy nekünk is a családok zászlaja alatt van a helyünk – zárta beszédét a köztársasági elnök, majd a résztvevőkhöz fordulva megjegyezte: ”Külföldről érkezett magas rangú barátaink, szövetségeseink, az elismert tudósok jelenléte azzal a reménnyel tölt el minket, hogy nem vagyunk egyedül. A Családbarát Szövetség kiterjed az egész világra. Isten éltesse a családokat.„

Írta a Magyar Hírlap