Rejtélyes vonattal vittek haza több száz észak-koreai munkást Kínából

Rejtélyes vonattal vittek haza több száz észak-koreai munkást Kínából

Szeptember első hetében egy észak-koreai személyvonat érkezett Kínába, Dandongba. Ez azért tekinthető jelentős eseménynek, mert a koronavírus-járvány kirobbanásával Észak-Korea lényegében hernetikusan lezárta határait. A határzárat annyira komolyan vette Phenjan, hogy már az is eseményszámba ment, hogy a járvány felfutása idején, 2021 áprilisában, áruszállító tehervonat és teherautó haladt át a Jalu-folyó új hídján. A három kilométer hosszú híd a Jalu-folyót keresztezi a kínai Dandong és az észak-koreai Sinidzsu város között. Ám a járvány előtti határforgalom azóta sem állt helyre – írták.

Így három év és hét hónap után ez a mostani volt az első polgári szerelvény, amely átléphette a remeteállam határát – írja a lap.

Egx kínai forrás azt nyilatkozta a Daily NK-nak, hogy a vonat különleges rendeltetéssel érkezett az országba: a szerelvényen több száz észak-koreai munkás utazott haza Kínából, és végül az észak-koreai Sinidzsuba érkezett meg. A Daily NK-t forrása szerint a vonaton 300 észak-koreai volt, akik korábban mind Kínában kaptak munkát, és többségük azért jött haza, mert mentális problémákkal küzdőnek minősítették őket a fogadó országban. 

Írta a Magyar Hírlap