Hollandiában elítéltek egy pakisztánit Geert Wilders megölésére való felbujtásért

Hollandiában elítéltek egy pakisztánit Geert Wilders megölésére való felbujtásért

MH/MTI
2023. szeptember 11. hétfő. 19:01

A beszámoló szerint a 37 éves pakisztáni férfi, Khalid Latif 2018-ban tett közzé az interneten egy videót, amelyben körülbelül 21 ezer eurót (mai árfolyamon mintegy 8 millió forint) ajánlott fel annak, aki megöli a holland parlamenti képviselőt.

Latif azt követően írt ki jutalmat Wilders megöléséért, hogy a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője karikatúrapályázatot hirdetett meg Mohamed prófétáról. A pályázat zavargásokhoz és tiltakozásokhoz vezetett több muszlim országban, különösen Pakisztánban és Afganisztánban. Volt, ahol a tüntetők holland zászlókat és Wilders fotóit égették el. A politikus végül elállt a verseny megtartásától.

Az illetékes holland bíróság hétfőn kihirdetett ítélete szerint a pakisztáni férfi mindenekelőtt Wilders magánéletét sértette meg a politikus megölésére való felbujtással. A vérdíj kitűzésével a gyanúsított „olajat öntött a tűzre” azáltal, hogy gyilkosságra buzdította az embereket. Latif tettei „a holland demokratikus alkotmányos állam megsértését jelentik” – mondta ki a bíróság. A videón szereplő kijelentések fenyegetést jelentenek, és gyűlöletet szítottak egy holland parlamenti képviselő ellen. Megnehezítették a választott képviselő számára, hogy ellássa alapvető feladatait Hollandiában – húzták alá.

„A felhívás azt a veszélyt hordozta magában, hogy elfogadhatatlan módon korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát, és a politikusok többé nem láthatják el szabadon feladataikat” – fogalmaztak, majd hozzátették: az ítélettel a bíróság példát is kíván mutatni. Nemcsak a gyanúsított, hanem mások számára is világosnak kell lennie, hogy az ilyen bűncselekmények nagyon súlyos büntetést vonhatnak maguk után.

A hírportál közölte, ez az első alkalom, hogy egy holland bíróság egy külföldit távollétében ítélt el egy holland politikus megfenyegetése miatt.

Khalid Latif nem jelent meg a tárgyaláson, és ügyvéd sem képviselte. A férfit nemzetközi elfogatóparancs alapján keresik. Hollandia nem kötött kiadatási szerződést Pakisztánnal – jegyzeték meg.

Geert Wilders, aki az ítélet kihirdetésekor jelen volt a tárgyalóteremben, az X közösségi oldalon azt írta: „Mark Rutte miniszterelnöknek és Dilan Yesilgoz igazságügyi miniszternek erős nyomást kell gyakorolnia a pakisztáni hatóságokra, hogy együttműködjenek a most elítélt bűnöző letartóztatásában és kiadatásában. Ellenkező esetben (az elítélt) továbbra is elkerüli a büntetést”.

Wilders ellen több alkalommal indult per gyűlöletbeszéd, kisebbségek elleni uszítás és diszkrimináció vádjával. Az illetékes bíróságok szerint a képviselő tudatosan és megfontoltan tett kirekesztő megjegyzéseket, és szándékosan sértette meg a Hollandiában élő bevándorló hátterű kisebbségi közösségek tagjait.

Írta a Magyar Hírlap