Végre kiderült, mi a sikeres diéta titka

1. Rendszeresség

A legfontosabb szabály: ne hagyjon ki étkezéseket. Ez ugyanis negatív hatással van az anyagcsere-folyamatokra. Fogyasszon minden alkalommal tápanyagokban gazdag ételeket, és lehetőleg éjszaka, amikor az anyagcsere a leglassúbb, ne egyen.

2. Adagok

Az elmúlt évben egyre népszerűbbek a szuperméretű adagok, ezek azonban csak a pénztárcának tesznek jót, az egészségnek nem. Tudatosan mondjon nemet az extra adagokra. Otthon megkönnyítheti a helyzetet, ha kisméretű tányérokat használ.

3. Ne fogyókúrázzon!

Igen, ne fogyókúrázzon, hanem diétázzon, de még jobb, ha életmódváltásba kezd. A fogyókúra rövid időre szól, és egészen biztosan hirtelen és drasztikus változásokkal jár az étkezésében. Ez azonban ahhoz vezet, hogy a szervezet vészhelyzetet érzékel, és lassítja az anyagcserét, hogy az energiát hatékonyan tárolni tudja.

4. Tempó

Evés közben a zsírszövetekből felszabadul egy leptin nevű hormon. Hatása lassú, akár 20-30 perc is eltelik, mire az agyban jelez, hogy „elég volt”. Aki lassan eszik, az a jóllakottságérzést időben észreveszi, míg aki habzsol, az nem érzékeli a stop jelzést, és többet eszik, mint amennyire valójában szüksége van.

5. Rend

Vessen egy pillantást a hűtőbe és a kamrába! Könyörtelenül dobjon ki mindent, ami „elcsábíthat”.

6. Kalóriabevitel

Annak érdekében, hogy sikeres legyen az életmódváltás, figyelje az elfogyasztott élelmiszerek kalóriatartalmát. A kalóriatáblázatokban szereplő adatok általában 100 grammra vonatkoznak. Néhány hét méricskélés után már könnyű lesz felmérni, hogy az adott élelmiszer súlya, kalóriatartalma mennyi.

7. Önismeret

Fontos, hogy megértse, miért eszik nagyobb mennyiséget. A stressz az oka vagy a kényelem, esetleg a megszokás? Előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben.

Aki lassan eszik, az a jóllakottság érzést időben észreveszi, míg aki habzsol, nem érzékeli a stop jelzést

Írta a Magyar Hírlap