Scholz: Az EU fegyvervásárlásra fordítja a befagyasztott orosz vagyon kamatait

A nyugati országok mintegy 300 milliárd dollárnyi, az orosz központi bankhoz tartozó pénzeszközt fagyasztottak be azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában hadműveletet indított Ukrajna ellen. Ebből az összegből a brüsszeli székhelyű Euroclear elszámolóház mintegy 191 milliárd eurót tart, amelyből az elmúlt évben közel 4,4 milliárd euró kamatot halmozott fel.

„Az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó váratlan nyereséget arra fogjuk felhasználni, hogy anyagilag támogassuk az Ukrajna számára történő fegyvervásárlást”.

A német államfő bejelentette továbbá, hogy tervezi egy „új képességkoalíció létrehozását a nagy hatótávolságú rakétatüzérség számára”, a beszerzés pedig „a teljes világpiacon” történne.

A német kancellár nem szolgált konkrétumokkal, és továbbra sem világos, hogy egy teljesen új kezdeményezésre, vagy a Macron elnök által februárban bejelentett „nagy hatótávolságú” tervre utalt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt hónapban azt javasolta, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó kamatokat használják fel fegyverek vásárlására Ukrajna számára. A Politico azonban egy névtelenül nyilatkozó uniós tisztviselőre hivatkozva csütörtökön arról számolt be, hogy Málta, Luxemburg és Magyarország a hét elején „fenntartásait fejezte ki” a tervvel kapcsolatban.

Moszkva többször emlékeztetett, hogy a vagyona ellen hozott intézkedések lopásnak minősülnek, hozzátéve, hogy a pénzeszközök lefoglalása vagy bármilyen hasonló lépés sérti a nemzetközi jogot, és aláássa a nyugati valutákat, a globális pénzügyi rendszert és a világgazdaságot.

Írta a Magyar Hírlap