Campagna: tisztességes az eltiltás, de a Settebello nem egy erőszakos csapat

2024 október 22.

Az olasz szövetségi kapitány megszólalt a hat hónapos elitiltásuk után.

Fotó: Deep Blue Media / archív

Mint ismeretes, a Settebellot az olimpián után hat hónapra tiltották el. A csapat a magyarok elleni fiaskó után történtek miatt meszelték el…

Tisztában vagyunk azzal, hogy a büntetés igazságos, de nem vagyunk sem erőszakosak, sem veszíteni nem tudó csapat: mindig mindenkit tisztelünk – kezdte Campagna a Lapresse nevű ügynökségnek. Majd így folytatta: mióta vízilabdázom, vagyis 45 éve ez volt a legnagyobb játékvezetői hiba. Ennek eredményeként alakultak ki a reakciók, amelyek megsértették a szabályokat. Nem volt fizikai agresszió, hanem kemény verbális. Egy bizonyos ponton a játékvezetők az ajtó felé indultak, hogy visszatérjenek az uszodába, ott egy szűk folyosó volt, és az ajtónál tolongtak az emberek. (mint ismeretes, a magyar meccs után, a parkolóban várták a játékosok a bírókat – a szerk.)

A hat hónap igazságos, mert sportemberek és érett emberek vagyunk – jelentette ki az edző. Elmondta, azért szerettünk volna ilyen típusú tiltakozást végrehajtani, mert a sport és különösen a vízilabda történetének legnagyobb irracionális hibáját követték el. A vízilabda-mérkőzés játékvezetése nem egyszerű, az érintkezések 70%-a víz alatt történik, de ilyen jellegű hibák nem fordulhatnak elő. Emiatt a VAR-nak nem két, 50 méterrel távolabbi, rossz minőségű kamerából kell állnia, hanem tíz olyan legújabb generációs kamerából, amelyeken egyértelműen látható, hogy történt-e erőszakos érintkezés vagy sem. Mindannyian rosszul jöttünk ki ebből az ügyből. Remélem, ez a tiltakozás figyelmeztetés arra, hogy a sportág helyzete javulni fog.”