Rasovszky Kristóf a MÚSZ Sportolói Bizottságának új elnöke

Az olimpia után első alkalommal tartott elnökségi ülést a Magyar Úszó Szövetség, melyen a szakmai beszámolók elfogadása mellett jóváhagyták az új Sportolói Bizottság összetételét, melynek elnöke ezentúl az olimpiai bajnok Rasovszky Kristóf lett. Szintén elfogadták a 2025-ös válogatott kereteket, továbbá határoztak arról, hogy Risztov Évát delegálják új tagként a MOB közgyűlésébe.

A párizsi játékok után először ülésezett a MÚSZ elnöksége, amely először Wladár Sándor beszámolóját hallgatta meg az elmúlt időszakról. Az olimpiai remeklés mellett külön hangsúlyt kapott a jelenleg is 42 ezer kisgyerek ingyenes úszásoktatását koordináló Úszó Nemzet Program, amely jövőre is kiemelt figyelmet kap a kormányzatról.

A kiemelkedő párizsi szereplésről – az olimpián és a paralimpián is az úszók voltak a magyar csapat legjobbjai –, valamint a nyári, szintén remekül sikerült korosztályos világversenyekről készült kapitányi beszámolókat egyhangúlag fogadták el, hasonlóan a 2025-ös válogatott keretekhez. A versenyzők az idei eredményeik alapján kapták meg az aktuális besorolást, az egyes kategóriákhoz különböző támogatási elemek tartoznak (a szövetség által fedezett hazai és külföldi edzőtáborok, versenyek) – utóbbiak azután válnak véglegessé, amint a jövő évi állami támogatás ismertté válik.

Döntés született a MÚSZ Sportolói Bizottságának új összetételéről: a testületet ezentúl az olimpiai bajnok Rasovszky Kristóf vezeti, tagjai pedig Milák Kristóf, Kós Hubert, Hosszú Katinka, Olasz Anna, Bohus Richárd, Telegdy Ádám, Telegdy-Kapás Boglárka, Senánszky Petra, Márton Richárd, Burián Katalin, Szabó-Feltóthy Eszter.

Az elnökség elfogadta a jövő évi versenyprogramot – a különböző bajnokságokra, közte az áprilisi felnőtt ob-re a következő hetekben pályázhatnak az érdeklődő városok és egyesületek.

Végül a grémium úgy döntött, hogy a MOB-tagságáról lemondott Szabó Tünde helyére Risztov Évát delegálják az olimpiai bizottság közgyűlésébe.

 

Válogatott keret, 2025

Elit (olimpiai és vb-érmesek): Milák Kristóf, Kós Hubert, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Németh Nándor

A (olimpiai döntősök, vb 1-6. helyezettek, egyéni Európa-bajnokok)

Márton Richárd, Kapás Boglárka, Pádár Nikolett, Szabó-Feltóthy Eszter, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Mészáros Dániel (BVSC), Ábrahám Minna, Ugrai Panna, Késely Ajna, Jackl Vivien, Senánszky Petra

B (egyéni Eb-érmesek, ifi Európa bajnokok)

Holló Balázs, Sárkány Zalán, Zombori Gábor, Jakabos Zsuzsanna, Molnár Dóra, Antal Dávid (kapitányi javaslatra)

C (váltó Eb-érmesek, váltó Európ-bajnok előfutamban, egyéni Eb-döntős)

Gálicz László, Török Dominik Márk, Békési Eszter, Komoróczy Lora, Mihályvári Farkas Viktória, Sebestyén Dalma, Kovács Attila, Magda Boldizsár, Szabados Bence, Telegdy Ádám, Burián Katalin, Sebestyén Dalma, Kovács Benedek

Nyíltvízi szakág

Elit: Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid

A-keret: Fábián Bettina, Szimcsák Mira

B-keret: Balogh Vivien, Gálicz Péter