Erőemelés – Magyar érmes helyezések az ifjúsági és junior erőemelő Európa-bajnokságon!

Több kimagasló magyar eredmény született az ifjúsági és junior erőemelő Európa-bajnokságon. A csehországi  Pilsenben a klasszik kontinensbajnokságon Sallai Eszter guggolásban 170 kilogrammal zárt, fekvenyomásban ezüstérmes lett (110 kg), akárcsak felhúzásban (212.5 kg). A magyar versenyző mindezt a 76 kilósokat felvonultató mezőnyben érte el. Ennek a kategóriának az élmezőnye roppant sűrű volt, hiszen a 2. és a 4. helyen zárók egyforma eredménnyel végeztek, így a testsúly döntött végül a végső sorrendről – adta hírül a Magyar Erőemelő Szövetség.

Hubert Dániel (74 kg) felhúzásban 2. lett, összetettben 5. helyen végzett. Rozsmann Sámuel is fogásnemi érmet szerzett, felhúzásban 290 kilóval fejezte be a versenyt, végül összetettben 4. lett. Ferencz Norbert (93 kg) fekvenyomásban végzett ezüstérmesként (összetett 9.).

Sajben Dániel négy országos csúcsot is megdöntött. Összetettben 7. lett az 59 kilogrammosoknál 462,5 kg-os teljesítménnyel. Guggolásban 160, fekvenyomásban 107.5, felhúzásban 195 kilogrammal végzett. Valamennyi eredménye új országos ifjúsági, junior és open csúcs.

Közben Dél-Afrikában megrendezték a masters erőemelő világbajnokságot. Ott Petróczki Magdolna az M2-es korosztály 52 kilogrammos súlycsoportjában fekvenyomásban arany-, felhúzásban ezüstérmet szerzett. Ugyancsak az M2-eseknél a 76 kilósoknál Sashegyi Anna összetett 4. helyezést ért el 405 kilogrammos új országos rekorddal. Szintén országos csúccsal zárt guggolásban (147.5 kg), és felhúzásban is (177.5 kg). Ezek az eredmények az M2-es korosztály mellett az M1-eseknél is rekordnak számítanak.

Berke Lóránd szerint egyre nagyobb a hazai mezőny a sportágban, főleg az utánpótlás korosztályokban. „A nyár végén volt egy ifjúsági erőemelő világbajnokság, ott is népes magyar válogatott indult, és ezúttal Csehországban is elég sokan bizonyíthattak a fiatalok közül. Ez a nagy létszám visszaköszön a magyar erőemelő bajnokságon is, amelyet október végén rendeznek meg a fővárosban. Oda rekordszámú, 444 nevezés érkezett” – nyilatkozta Berke Lóránd.