Paralimpia: Konkoly Zsófi szenzációs győzelmével indult

Jobban nem is kezdődhetett volna a párizsi paralimpia úszóviadala: Konkoly Zsófia 400 gyorson aranyérmet nyert – éppenséggel úgy, hogy visszavágott tokiói legyőzőjének, az ausztrál Lakeisha Pattersonnak.

Már három éve is komoly párharc zajlott Konkoly Zsófi és Lakeisha Patterson között, akkor az ausztrál bírta jobban a végét is, így övé lett az aranyérem. Féltávnál úgy tűnt, most sem lesz másképp, ráadásul Zsófi az azóta eltelt időben nem igazán úszott jól ezen a távon. Kedvenc párizsi helyszínünkön, az olimpián is bevált Defense Arenában viszont minden másképp történt a paralimpiai úszóviadal nyitónapján.

Merthogy Zsófi ugyan kétszáz méternél két másodperces hátránnyal tempózott az auszi mögött, ám a harmadik százon egyre közelebb és közelebb került hozzá, az utolsó ötvenre már szinte együtt fordultak – a hajrában pedig nem volt kérdés, hogy ő fogja nyerni ezt a versenyt.

“Úgy jöttem ki Párizsba, hogy örülnék a dobogónak ebben a versenyszámban – nyilatkozta a bajnok az eredményhirdetést követően. – Tokióban nagyon közel voltunk egymáshoz, de az utóbbi egy-két évben nekem nem ment annyira jól, nem úsztam olyan időket, amivel a közelébe kerültem volna, így arra sem gondoltam, hogy visszavágás lesz belőle. Egészen addig, ameddig a döntőben be nem ugrottam a vízbe, és meg nem láttam kétszáz méternél, hogy már csak mi ketten vagyunk elöl. Akkor már úgy voltam vele, még egyszer ne győzzön le!”

A taktikája kapcsán a Nemzeti Sportnak elmondta: “Általában így építem fel az úszásaimat, nem szeretem erősen kezdeni a táv első felét, próbálok az élmezőnnyel menni, utána viszont kihajtok magamból mindent, ami csak bennem maradt. Általában az ellenfelek nem bírják annyira, én viszont még jobban ráedzettem a hajrára az elmúlt években.”

Az érzései kapcsán megjegyezte: “Hatalmas kő esett le a szívemről, mert nem szerettem volna üres kézzel hazamenni, amit így az első napon sikerült is megoldanom! A többi versenyszámban is szeretnék hasonlóan teljesíteni, de ott más ellenfelek vannak, akikkel meg kell küzdenem, és ha nem is sikerülne olyan jól, akkor is boldog lehetek, mert mindent megtettem azért, hogy itt lehessek, és hogy a legjobbat nyújtsam!”

A nap másik magyar finalistája, Adámi-Rózsa Zsanett 100 háton (S2) hetedik idővel került döntőbe és ott ismét csak hetedikként ért célba.

Fotó: MPB/Szalmás Péter