Milák Kristóf megint robbantott egy nagyot

Milák Kristóf döntőkben, a két eddigi legjobb évében (2021, 2022) úszott olyan időket 100 pillangón, mint amit most a párizsi előfutamban (50.19), amelyet persze utcahosszal nyert meg. Kós Hubert egy mámoros éjszaka után érthetően alig bírta összerakni magát, de így is sikerült bekerülnie 14. helyen; estig remélhetőleg regenerálódik. Sebestyén Dalmának (200m vegyes) és Késely Ajnának (800m gyors) nem sikerült a továbbjutás.

 

Viszonyítási alapként: Milák Kristóf pályafutása ötödik legjobb idejét repesztette egészen lazán a 100 pillangó előfutamaiban. Most 50.19-cel lett első – ehhez hasonlót vagy jobbat eddig csak este úszott a két eddigi csúcsévében, amikor az aranyérem volt a tét: 50.18-cal győzött a 2021-es budapesti Eb-n, 50.14-gyel a 2022-es budapesti vb-n (ott a középdöntőben is pont ennyit úszott), illetve van még az eddigi csúcsteljesítmény (49.68), ami ezüstöt ért a tokiói olimpia egyetlen egyéni világcsúcsát elérő Caeleb Dressel mögött, és jelenleg is az érvényes Európa-rekord.

Természetesen ennyit senki sem tudott/akart reggel – tekintélyteremtésnek épp megfelelt, de ne írjuk le a legnagyobb riválisokat, legelébb is a svájci világbajnok Noe Pontit, illetve a kanadai Josh Liendót (és a francia Maxime Grousset is inkább visszalépett az 50 gyors döntőjétől (!), és inkább erre a távra koncentrál). A címvédő Caeleb Dressel egyelőre szerényen mezőnyözött, 50 gyorson nem volt meggyőző, bár finalista lett.

Kós Hubert júniusban ugyebár századokkal szorult a második helyre Kristóf mögött, azaz akár nagyobb terveket is szövögethetne, nála minden a mentális regeneráción múlik, elvégre az előfutamban minden mozdulatáról üvöltött, milyen nehezen szedte össze magát a 200 hát után; persze, ha az ember 21 évesen felér a csúcsok csúcsára, azért másnap nem olyan egyszerű onnan leugrani, és repeszteni egy jót. Hubi mindenesetre annyit kisajtolt magából, hogy 14. helyen továbblépjen, ha sikerül összepakolnia magát estig, akkor meglehet neki is a döntő. Igaz, ehhez valószínűleg egyéni csúcs kéne, merthogy ő eddig kétszer járt 51 másodperc alatt, igaz, mindkétszer az idén, először márciusban (50.84), majd a belgrádi ezüstnél (50.96).

És akkor nem csak az előfutamban íródna történelem – elvégre pont összekerült a két világklasszis, így először fordult elő, hogy egy olimpián egymás ellen versenyzett két magyar olimpiai bajnok úszó; ennek igazán a fináléban lenne súlya.

Este csak őket láthatjuk küzdeni, minthogy Sebestyén Dalmának az elődöntő nem jött össze 200 vegyesen (ez azért fájt; a nevezési idejével is simán bent lehetett volna…), Késely Ajnának pedig 800 gyorson a döntő, mivel azonban Ajna egyértelműen a váltóra koncentrált az edzésekkel, ez az ő esetében várható végkifejletnek számított.

 

Nyilatkozatok

Kós Hubert

“Aludtam vagy három órát, már úgy normálisan… Ágyban voltam rendes időben, de sehogysem bírtam elaludni, bár ezzel nyilván nem mondok újat. Ezek után most úgy éreztem, hogy egyszerűen nem mozog a testem úgy, ahogy kellene. Jöttem, ahogy tudtam, de ez most ennyire volt elég. Meglátjuk, estig mennyire tudok regenerálódni – viszont azért az nem rossz érzés, hogy történhet bármi, akkor is olimpiai bajnokként fogok kijönni a medencéből. Ha összejön a döntő, örülni fogok, de nem kérhetek többet, mint amit tegnap kaptam.”

Sebestyén Dalma

“Ennél sokkal jobb időt szerettem volna úszni. Azt érzem, hogy a technikai elemeket megcsináltam rendben, a sebesség azonban nem volt meg. Érzékeltem, hogy már az elején lemaradtam, de igyekeztem nem erre figyelni, csak a saját versenyemet úszni. Nehéz mit mondani, mert az van bennem, hogy a rengeteg belerakott munka most egyáltalán nem jött ki. Pedig itt van a családom, jó érzés, hogy előttük úszhattam egy olimpián, és már csak miattuk is szerettem volna jobb időt úszni. Most jön egy kis pihenő végre, aztán meglátjuk, mi lesz a folytatásban.”

Késely Ajna

“A négyszáz után már mondtam talán, hogy az utolsó hetekben Pádár Kikivel edzettem, mert a sebességet akartuk növelni a váltó miatt – ezért viszont hiányzik az az állóképesség, ami a nyolcszázhoz is kell. Mégis felálltam a rajtkőre, és imádkoztam a Jóistenhez, hogy szálljon meg a lélek, és hadd ússzam végig jól ezt a távot. Fájt, éreztem, hogy most nincs meg az bennem, ami egy jó eredményhez kell, de végigmentem rajta.

Az első nyilatkozatom óta kaptam hideget-meleget, jó, inkább meleget, hogy megbeszéltem a kisgyerekkori önmagammal: nem én leszek a világmegváltó úszó és elengedtem az olimpiai győzelmet. Tudom, a kommenthuszárok azonnal írják, hogy tessék, simán lemond a gyerekkori álmairól, nem tud küzdeni érte – de nem erről van szó. Azért nyilatkoztam a tévéseknek is könnyes szemmel, mert azt nem tudom mondani, hogy teljesen elengedtem, picit viaskodom még, ezt is meg kell beszélnem az akkori énemmel még. A mental coach-ommal egyébként abban maradtunk, hogy ma ezt a nyolcszázat leúszom, akármennyire fáj is, jelen leszek végig, és ezt sikerült is véghezvinnem. Az eszembe sem jutott, hogy visszalépjek, még ha picit tudható is volt, hogy nem feltétlenül van esélyem – bár a remény hal meg utoljára. Ez nem egy akármilyen verseny, ez az olimpia, ami négyévente van, és ha van lehetőség úszni, akkor odda kell állni és végig kell csinálni. Ebből is erőt lehet meríteni, mert amit ma szenvedésnek éreztem, azt később úgy fogom látni, hogy sikerült mindenen felülkerekedni és bebizonyítani, hogy képes vagyok végigcsinálni.”

A magyar versenyzők eredményei – 7. nap, délelőtt

Férfiak

100m pillangó: 1. Milák Kristóf 50.19, 14. Kós Hubert 51.58

Nők

800m gyors: 13. Késely Ajna 8:36.13

200m vegyes: 25. Sebestyén Dalma 2:15.36