Milák Kristóf ismét pole pozícióban

Száz pillangón is első idővel lett döntős Milák Kristóf, s bár riválisai most ott lihegnek a nyakában, meggyőzően úszta másodszor is a 100 pillangót, az 50.38, bár gyengébb, mint a reggeli, azért remek idő, azaz ebből bármi lehet szombat este. Kós Hubert sajnos nem tudott regenerálódni a tegnapi hőstett után, 16. hellyel köszönt el Párizstól – de csak az számít, hogy immár olimpiai bajnokként.

Milák Kristófnak különleges viszonya van, vagy tán volt a száz pillangóhoz: miután tarolt kétszázon, a vb-ken és az olimpián a rendre a hosszabb táv után programban lévő száz afféle bónusz volt. (Kivéve bámulatos berobbanását persze, hiszen a 2017-es, budapesti vb-n kétszázon még nem lehetett ott, cserébe 17 évesen ezüstéremig tempózott százon.) A rövidebbik távon persze rendre bizonyítani akart, a menetrendszerű kétszázas aranyak, idővel világrekordok után – eleinte ezt nem kísérte szerencse, hiszen a glasgow-i Eb-n, majd a 2019-es gwangjui vb-n is negyedik lett. Aztán 2021-től elkezdett ráérezni az ízére, a budapesti Eb-n, majd a következő évi vb-n és a római Eb-n már behúzta a másik aranyat is, míg a tokiói olimpián káprázatos csatában ért be másodikként a fénykorát élő Caeleb Dressel mögött – az amerikai világrekordot úszott, Kristóf Európa-csúcsot.

Történt, ami történt 2023-ban és azóta; ami biztos, hogy százon már tavasszal is elég biztosan tempózott, a szakemberek szerint látszott, hogy oda megvan a sebessége és az ereje, avagy nem kell annyi állóképesség, mint a kétszázra. Bár a belgárdi Eb-n csupán századok döntöttek a javára Kós Huberttel szemben, az 51-en belül idő – ellentétben a kétszáz 1:54-ével – azt mutatta, a száz rendben lesz.

Miután itt 200-on minden előzetes várakozásra rácáfolva képes volt 1:51-es időre, a mostani két 50-es repesztés már egyáltalán nem meglepő. Ha Kós Huberté örömúszás volt a 200 hát másnapján – és sajnos megfelelő pihenés híján itt már nem fog kiderülni, mire lenne képes csúcsformában ezen a távon –, akkor Kristófé “düh-úszás”, a kétszázon elszenvedett vereségre adott kőkemény és dacos válasz.

Igaz, meglehet, épp ezért a középdöntős robogás nem sikerült annyira jól, mint a reggeli: szakembereink két szokatlan hibát szúrtak ki (a vízalatti delfinezéseknél), ami miatt 19 századdal lassabban jött Kristóf, igaz, még így is a legjobb idővel került a fináléba.

Egy biztos: itt nincs Marchand, viszont van a precízen úszó svájci Ponti és a kanadai Liendo, valamint a francia Grousset – velük szemben csak tökéletes úszással nyerhet Kristóf; ugyanakkor elmarad a visszavágó Dressellel, az amerikai ugyanis nem tudott a nyolcba kerülni…

Nyilatkozat

Kós Hubert

„Ez egy örömúszás volt, többre most nem futotta. Az éjjeli háromórás alvásom után napközben sem tudtam pihenni, persze azért nekimentem, ahogyan csak tudtam. Teljesen mindegy, az olimpiai arany megvan, ez a lényeg. Alapvetően az volt a célom, hogy ebben a számban is bizonyítsak, ezért megpróbáltam regenerálódni az elmúlt huszonnégy órában. Sajnos nem sikerült, egyszerűen arra az érzésre nem lehet felkészülni, amikor az ember olimpiát nyer

.”

A magyar versenyzők eredményei – 7. nap, este

Férfiak

200m pillangó, elődöntő: 1. Milák Kristóf 50.38, 16. Kós Hubert 52.28