Párizs 2024 – Sportági ABC: vízilabda

2024 július 21.

Vízilabdában mind a férfi együttes, mind pedig a női válogatott tagja a párizsi olimpia 12, illetve 10 csapatos mezőnyének.

A férfi válogatott azt követően, hogy sorozatban három olimpiai bajnoki címet nyert (2000, 2004, 2008), Londonban, majd Rióban is az ötödik helyen végzett, 2021-ben Tokióban pedig bronzérmesként zárt. A nők sokáig rendszeresen éppen csak lemaradtak a dobogóról, mígnem a japán fővárosban a szakág történetében először bronzérmet szereztek.

A férfiaknál 2022 nyarán Märcz Tamást Varga Zsolt váltotta szövetségi kapitányként, első nagy tornáján, a 2022-es spliti Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert az együttessel, majd a következő nyáron Fukuokában világbajnoki címre vezette a csapatot. Az elmúlt évben a szakember irányításával egy – a már biztos olimpiai részvétel miatt – megfiatalított gárda a negyedik helyen zárt a kontinensviadalon, a februári dohai világbajnokságon azonban, már az alapemberekkel a soraiban csak a hetedik lett, miután a negyeddöntőben óriási meglepetésre kikapott a franciáktól.

A nőknél a fukuokai vb-t követően távozott Bíró Attila, akinek helyére, első alkalommal ketten kerültek, azóta Mihók Attila és Cseh Sándor társ szövetségi kapitányokként irányítják a válogatottat, amely az első „közös” tornájukon, az Eindhovenben rendezett januári Európa-bajnokságon csak az ötödik lett, a dohai vb-n azonban ezüstérmet nyert.

A sportág 1900 óta olimpiai szereplő, a férfiak után száz évvel, 2000-ben a női póló is bekerült az ötkarikás műsorba. A magyar vízilabda világelsőségét az eddigi kilenc olimpiai arany mellett három második és öt harmadik helyezés bizonyítja, ezzel az eredménysorral magabiztosan áll az élén a sportági örökranglistán.

VÍZILABDA
———-
Összlétszám: 156 férfi játékos (12 válogatott, 13 játékos csapatonként), 130 női játékos (10 válogatott, 13 játékos csapatonként)

Versenyszámok: férfi és női torna

Lebonyolítási rend: a férfiak két, egyenként hatcsapatos csoportra osztva körmérkőzéseket játszanak, majd a győztesek a másik hatos negyedikjével, a második helyezettek pedig a harmadikakkal csapnak össze. A párbajok győztesei az elődöntőben folytathatják, vesztesei az 5-8. helyért szállnak medencébe, míg a csoportok 5. és 6. helyezettjei számára véget ér az olimpia.

A női mezőny tíz csapata két ötös csoportban vívja a körmeccseket, a folytatás pedig ugyanaz, mint a férfiaknál.

A két nem programja nem ütközik, mivel egyik nap játszanak a nők, másik nap a férfiak, vagyis a csapatoknak rendszeresen lesz pihenőnapjuk.

Helyszín: Vies Központ (csoportkör), Paris La Défense Arena (kieséses szakasz)
Időpont: július 27.-augusztus 10. (női torna), július 28.-augusztus 11 (férfi torna)

FÉRFIAK:
A csoport: Görögország, Horvátország, Egyesült Államok, Románia, Olaszország, Montenegró
B csoport: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Ausztrália, Japán, Szerbia, Franciaország

NŐK:
A csoport: Hollandia, Ausztrália, MAGYARORSZÁG, Kína, Kanada
B csoport: Spanyolország, Görögország, Olaszország, Egyesült Államok, Franciaország

Címvédők és a legutóbbi világbajnokok:

férfiak:
tokiói bajnok: Szerbia
2024-es dohai világbajnok: Horvátország

nők:
tokiói bajnok: Egyesült Államok
2024-es dohai világbajnok: Egyesült Államok

(MTI-vizipolo.hu)