Bemutatjuk olimpikonjainkat: Ábrahám Minna

Az úszóközegben – különösen a magyarban – adottságai kivételesnek számítanak, hiszen kifejezetten magas, ugyanakkor technikás és gyors is. A junior Európa-bajnokságon és világbajnokságon egyéniben és váltóban is halmozta az érmeket, majd 2024-ben a felnőttek között lett a belgrádi Eb legeredményesebb versenyzője három arany- és három ezüstéremmel, emellett sikerült kvalifikálnia a párizsi olimpiára is.

 

Csak 13 évesen lett igazi versenyúszó

Korai évei mindenre hasonlítottak, csak arra nem, ami az átlag versenyúszóknál alap: kis korában, négy-ötévesen megtanul úszni, látják benne a tehetséget, aztán fejlődik, idővel egyre több edzésen vesz részt… Nos, Minna 13 éves kora után kezdett ugyanolyan terhelést kapni, mint itthoni kortársai, addig ugyanis szüleivel Szingapúrban, majd Dubajban élt, minthogy apu és anyu egy multinacionális cég alkalmazottjaiként e két városban dolgoztak. Amikor hazatértek szabadságra, lányuk akkor kapcsolódott be komolyabban az edzésekbe, Magyarovits Zoltán újpesti kis csapatába; ám hiába látszott, hogy kivételes adottságaihoz egyértelműen tehetség is társul, amikor a szülők visszatértek az állomáshelyükre, magától értetődően ő is ment velük (és három testvérével, merthogy igen nagy a család!). Kint pedig inkább csak úszkált, már ahhoz mérten, amennyit az ő korában az igazolt versenyzők szoktak tréningezni.

Gyors sikerek a junior világversenyeken

Hanem a hazaköltözés után a fejlődése meredeken ívelt felfelé, tizenöt évesen már csapattag volt a római junior Eb-n, igaz, ekkor még a 200 és 400 vegyesen indult s lett mindkét távon hetedik.

Aztán 2022-ben már második helyig tempózott 200-on, és az is szembeötlő volt, mennyit javult sebességben is, azaz tagja lett a gyorsváltóknak, s bár 4×100-on egy társ „lefulladása” miatt elmaradt a dobogó, 4×200-on már aranyéremig robogtak a többiekkel Otopeniben.

Aztán visszatért az Örök Városba, ahol megszerezte első felnőtt Eb-érmét is, a 4×200-as váltó tagjaként (és másik két mixed stafétával – 4×100 és 4×200 gyors – is döntőt úszhatott). Ezután jött az igazi nagy robbantás, a limai junior világbajnokság 2022 őszén, ahonnan Minna három aranyat és három ezüstöt hozott. Egyéni számaiban lett második (200 gyorson, illetve 200 és 400 vegyesen), a váltókban viszont csillogott-villogott Pádár Nikiékkel, 4×100-on, 4×200-on és mixed 4×100-as gyorson is a magyar négyes volt messze a legjobb.

Tehetségére természetesen azonnal felfigyeltek a tengerentúlon, és hamarosan érkeztek az ösztöndíj-ajánlatok, melyek közül Minna a USC-t (University of South Califorina) fogadta el. 2023-ban ezúttal 200 gyorson lett második a junior Eb-n, emellett a 4×200-as gyorsváltóval sikerült a címvédés, a 4×100-as négyes ezúttal másodikként zárt. Fukuokában indulhatott élete első felnőtt vb-jén, a 4×200-as gyorsváltóval a 7. hely mellett az olimpiai szereplés lehetőségének megteremtése számított igazán fegyverténynek.

Megkezdte amerikai tanulmányait – és a februári dohai vb-n ismét a 4×200-as gyorsváltóval lett 8., illetve lett biztos a párizsi kvóta –, ugyanakkor saját bevallása szerint ekkoriban úgy érezte, hullámvölgybe került.

Hullámvölgyből a csúcsra

Mindezt a 2024-es belgrádi Eb-n sikerült végleg maga mögött hagynia – mégpedig a lehető leglátványosabb módon: az egész felnőtt kontinensviadal legeredményesebb úszójaként távozott a Gale Muskatirovic-komplexumból három arany- és három ezüstéremmel. Ám ami a legnagyobb boldogságot jelentette: a 200 gyors döntőjében nem csupán sikerült élete első egyéni Eb-érmét megszereznie, de az olimpiai szintet is megúszta.

Ezt követően szakadt ki belőle: „Amin én mentem keresztül, akárcsak az utolsó két hétben, vagy az utolsó két évben… Egy hete még torokgyulladással feküdtem, lázasan, innen sikerült visszajönni. De napról napra éreztem, hogy jobb és jobb vagyok, és ma végre összejött, amit már annyi ideje üldöztem. Nagyon sok erőt adott, hogy Sós Csaba (szövetségi kapitány) folyamatosan mondogatta, érzem, meg tudod csinálni – és ez a bizalom, a töretlen bizalom nagyon-nagyon sokat jelentett.” Minna azt is felidézte, hogy a remekül sikerült 2022-t egy mélyponttal felérő 2023 követte, amiből iszonyú nehezen tudott felállni.

Itthoni mestere, Magyarovits Zoltán pedig arról beszélt, hogy kérte Minnát, májusban, amint lehet, térjen vissza Amerikából. „Jól dolgoznak vele év közben, viszont a hajrában mégiscsak jobb, hogy nálunk minden egyes nap egy személyre szabott edzésterv csakis őt várja, akárcsak én, azaz megkapja a teljes figyelmet, míg kint az egyetemen egy a harmincból.”

Ez visszaköszönt az eredményekben is, hiszen az egyéni remeklés mellett özönlöttek a váltóérmek, 4×100 gyorson, mindkét mixed gyorsváltóban (4×100 és 4×200) a dobogó tetejére állhatott társaival, a női 4×200 és a vegyesváltó pedig második lett.

Innen hovatovább lendületből tarolt két héttel később pályafutása utolsó junior Eb-jén. Hogy a belgrádi remeklést követően lesöpörte a 200 gyors mezőnyét, az magától értetődőnek tűnt, mint ahogy az is, hogy a betegeskedő Pádár Niki távollétében ő hoz egy olyan sistergős utolsó 200-at, amivel a 4×200-as női gyorsváltót negyedik helyről az elsőre hozza be. Hogy 100-on csupán 0.06-tal maradt le az olaszok új ifjú klasszisa, Curtis mögött, az már-már bravúr volt; ellenben az igazi nagy dobást a legvégére tartogatta Minna. Merthogy 400 gyors fináléjában egyéni csúcsából hat másodpercet faragva száguldott győzelemig az egyes pályán, így plusz három arannyal és egy ezüsttel köszönt el a csodásan sikerült korosztályos évektől.