Bemutatjuk olimpikonjainkat: Telegdy Ádám

Az elmúlt évtized egyik meghatározó versenyzője a magyar férfiválogatottban, aki elsősorban hátúszásban számít klasszisnak – igaz, a csillagok eddig egyszer sem álltak úgy, hogy dobogóra állhasson egy világversenyen. Egy másik csillag viszont az övé: ő a világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka férje.

A 2016-os robbantás és a riói találkozás

Egyike azon versenyzőknek, akire egyértelműen illik a „későn érő típus” megállapítás. Ádám ugyanis, ellentétben a később a felnőtt válogatottban bemutatkozó, sőt, aztán olimpián úszó klasszisokkal, nem indult korosztályos világversenyeken.

Ellenben 21 esztendősen óriásit robbantott: beúszta magát a londoni Eb-csapatba, s bár ott harmadik magyarként búcsúzott 200 háton – noha az előfutamban nyolcadik lett –, júniusban az utolsó pillanatban teljesítette az olimpiai szintet a Budapest Openen, így a riói csapat tagjává vált.

Ez életének meghatározó momentuma – nem elsősorban azért, mert olimpián indulhatott, jóllehet ez is óriási eredménynek számított (a továbbjutásra már nem volt esélye, 19. helyen zárt). Sokkal inkább azért, mert a riói faluban ismerkedett meg az abban az időszakban pályafutása csúcsán járó Kapás Boglárkával – s mint kiderült, élete párját találta meg 2016 nyarán.

Érdekesség, hogy az idővel elsőszámú távjának számító 200 háton csupán 2019-ben lett először országos bajnok – első felnőtt ob-érmét 17 évesen 50 pillangón szerezte –, igaz, azt követően további két alkalommal lett első, összességében pedig az utolsó nyolc ob-n végzett rendre a dobogón.

Csúcson Tokióban, de Párizst is kiharcolta

Időnként elkalandozott a vegyesúszás felé, nagypályán kétszer is másodikként zárt az ob-n (utolszor 2023-ban), rövidpályán olykor meglepte a szám specialistáit is egy-egy győzelem erejéig, ám összességében rendre a hátúszás maradt a fő „csapásirány”.

A 2017-es vb-n még egy leheletnyivel lemaradt a döntőről a Duna Arénában (9. lett), két évvel később, Gwangjuban viszont már odaért a fináléra s lett végül 7.

Legjobb szezonját 2020 telétől 2021 nyaráig futotta, pontosabban úszta. Maga is amondó volt: erősebben jött ki a világjárvány generálta leállásból. Ennek jegyében a decemberre halasztott ob-n megcsinálta a 100-200 duplát, simán kivívta a tokiói részvételt, majd az újabb hazai aranyat követően az olimpián parádés egyéni csúccsal 5. helyen ért be 200 háton.

2022 egy újabb vb-döntőről – 6. hely – és leginkább a Bogival kötött házasságról marad emlékezetes; merthogy a távon egyre komolyabb tényezőnek számító Kós Hubert, valamint a frissiben feltűnt Kovács Benedek mellett harmadik helyre szorult fő számában, így ismét a vegyesúszás felé fordult, bár a 2023-as fukuokai világbajnokságon elég messze volt a továbbjutástól.

Úgy festett, nagyon komoly erőfeszítésre lesz szüksége, hogy 200 háton odaérjen harmadik olimpiájára; az első kísérlet „csupán” egy újabb vb-döntőt hozott és egy 7. helyet Dohában, viszont az áprilisi országos bajnokságon, 28 évesen minden addigit felülmúlva úszta ki magából élete legjobbját (1:55.57), amivel végül kvalifikálta magát (egyszersmind újra megcsinálta a 100-200 duplát a Duna Arénában).

„Nem szeretném, ha Bogi egyedül menne Párizsba, nélkülem. Azt szeretném, hogy a harmadik olimpiánkat is együtt éljük meg” – mondta még korábban; és ez végül sikerült. Ha ezt a szintet meg tudta volna tartani, akkor simán odaérhetett volna pályafutása során először egy Eb-dobogóra, Belgrádban, ám a fináléban egy kezdődő betegség miatt rá sem lehetett ismerni, így 8. lett. Persze, azért reméljük, Párizsban ismét képes lesz a legjobbját nyújtani, amivel újfent odaérhet a fináléba.