Páratlan páros: Betlehem Dávid és Fábián Betti sima győzelme

A férfiaknál Betlehem Dávid megvédte címét, míg a hölgyeknél Fábián Bettina pályafutása során először lett aranyérmes a felnőttek között a nyíltvízi úszók országos bajnokságán. A szegedi Maty-éren rendezett viadalon utolsó versenyén ért célba a női szakág klasszisa, a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpiai negyedik Olasz Anna.

Méretes pontyok kapkodták a levegőt a startponton szélénél – Gellért Gábor szövetségi kapitány még kézi halfogással is próbálkozott… –, ami jól mutatta, mennyire meleg a Maty-éren a víz az evezőspályán. Ez kissé rá is nyomta a bélyegét a versenyre, ilyen körülmények között nehéz volt komolyabb tempót menni, igaz, ettől még az esélyesek ugyanúgy remekeltek.

A férfiaknál a veszprémi triót nem lehetett megfogni, Betlehem Dávid két héttel az Eb után megint a legjobbnak bizonyult, Sárkány Zalán lett a második, Rasovszky Kristóf pedig harmadikként ért be.

A címét megvédő, Belgrádból két Eb-arannyal és egy bronzzal hazatérő Betlehem Dávid eképp összegzett: „csuma meleg volt a víz, annak örülök, hogy az utolsó körben így el tudtunk menni, ez azért jó üzenet így edzés közben.”

Másik olimpiai indulónk, a világbajnoki címvédő Rasovszky Kristóf zsörtölődött egy sort, mondván, „persze, Tokióban is meleg volt a víz, de ott legalább egyenletesen meleg, itt hol huszonkilenc, hol harmincnégy, hol harmincegy szerintem… Ez azért így fáradtan nehéz, mert edzésből jöttünk… Jó, péntek délután elengedte (Szokolai) Laci bá’ az edzés felét – azaz tíz helyett csak hat kilométert úsztunk…”

A hölgyeknél az olimpiai induló, Belgrádban 5km-en bronzérmes Fábián Bettina győzött remek teljesítménnyel. „Végre sikerült felnőtt bajnoki címet nyernem” – utalt arra, hogy korábban juniorként bizonyult a legjobbnak (megelőzve a felnőttek győztesét). „Ez jó úszás volt, ilyen körülmények között különösen” – tette hozzá.

Egészen rendkívüli sportemberi nagyságról tett tanúbizonyságot Mihályvári-Farkas Viktória, aki a belgrádi medencés Eb csalódását maga mögött hagyva eljött Szegedre, és nem csupán végigúszta a távot, de bejött ezüstérmesnek.

„Nem ez volt az igazán nehéz, hanem hétfőn lemenni uszodába. De lementem, ott voltam, itt pedig, amikor adódott egy-egy nehezebb pillanat, és kezdtek ránk feljönni, azt mondtam magamban, nem, olyan nincs, hogy megint elmenjenek mellettem, és végül is jól sikerült a hajrá” – mondta Viki a célbaérést követően.

Pályafutása utolsó versenyén indult Olasz Anna, aki becsülettel végigtempózta a 10km-t, azaz „hazai vízben”, Szegeden köszönt el végleg a versenyzéstől a korábban világbajnoki és Eb-ezüstérmes, olimpiai negyedik kiválóság. „Reggel még úgy voltam vele, én be nem megyek ma, de aztán persze bementem, mint korábban mindig. Nem mondom, hogy jól esett, viszont így illett elbúcsúzni, egy utolsó tíz kilométerrel.”

A korosztályos versenyzőknek az ob volt a válogató két hét múlva esedékes bécsi Eb-re: az első két helyezett valamennyi távon kvalifikált a csapatba – a tavalyi Eb-n érmes kiválóságok általában nyerték a saját kategóriájukat itt is –, a harmadik indulóról hamarosan dönt Gellért Gábor szövetségi kapitány.

Nyíltvízi országos bajnokság, Szeged – A bajnokok

Felnőttek, 10km

Betlehem Dávid (Balatoni ÚK) és Fábián Bettina (Ferencváros)

U18-19, 10km

Kovács-Seres Hunor (Dunaújvárosi Vízmű) és Flück Nóra (A Jövő SC-FCSM)

U16-17, 7.5km

Kárpáti Máté (UTE) és Nagy Napsugár (Zalaco-Zalaegerszeg)

U14-15, 5km

Huszti Márton (Darnyi Tamás SC) és Bartalos Anna (Tatabányai Vízmű)

Teljes eredménysor:

https://live.musz.hu/event/program?OnlineEventId=140361876