Lenyűgöző videót készített a NASA a Teremtés oszlopairól

A csillagkeletkezés több stációja is megfigyelhető a Földtől mintegy 6500 fényévnyire található Sas-köd egy apró részénél. A NASA tudósai erről készítettek videót az eddig rögzített adatokat felhasználva.

A Hubble űrteleszkóp majdnem 30 évvel ezelőtt készített először felvételt a Sas-köd egy kicsi, de festői részéről. A Teremtés oszlopaiként ismert formáció három hatalmas, gázokból és porból álló felhőoszlopot takar, amelyek nagyjából 6500 fényévre találhatók a Földtől. A Tejútrendszer ezen pontjáról a James Webb űrteleszkóp készített lenyűgöző felvételeket 2022-ben.

A NASA ezúttal egy videót tett közzé a Teremtés oszlopairól, amiben azt látni, miként néz ki a gáz- és porfelhő a fény különböző hullámhosszain, és milyen lenne ahhoz közelebb kerülni. A videó elkészítéséhez a Hubble és a James Webb űrteleszkóp által rögzített adatokat is felhasználták, amit a Meteoritic & Planetary Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány összegzett.

A két és fél perces videóban a fény látható, és infravörös tartományában is látni lehet a Teremtés oszlopait. Az előbbihez tartozó adatok a Hubble-től, az utóbbihoz tartozóak pedig a James Webbtől származnak. Frank Summers, a NASA vizualizációs csapatának vezetője szerint míg a Hubble a forróbb objektumokat mutatja meg, addig az infravörös tartományban a hidegebb elemek vehetők ki.

A vizualizáció a csillagkeletkezés több szakaszát is kiemeli. A központi oszlop tetején van egy protocsillag, amely élénkvörösen világít az infravörös tartományban. Ezután egy újszülött csillagból kilökődő anyagsugár is feltűnik a baloldali oszlop közepénél – ez jelzi a csillag születését –, egy új csillag pedig szintén a baloldali oszlop egyik kiálló részének végénél látható.

Mark Clampin, a NASA asztrofizikai részlegének igazgatója szerint a Teremtés oszlopai betekintést nyújtanak a csillagok keletkezésébe, így a jövőben érdemes lesz még többet tanulmányozni a területet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG