Átlátszó: Karácsony a választások előtt meg akart szabadulni a DK-tól, majd visszatáncolt a „Vadvirágos Budapest” ötletétől

A 2022-es országgyűlési választások után több ellenzéki politikusban felmerült az, hogy valamilyen módon meg kellene szabadulniuk a DK-tól. Erre „Vadvirágos Budapest” munkacímen körvonalazódott is az utóbbi években egy koncepció, de ebből végül nem lett semmi – írja az Átlátszó.

A portálnak több forrása is megerősítette azt az értesülést, hogy valóban létezett a mesterterv, melynek lényege az volt, hogy Karácsony Gergely a 2024-es önkormányzati választásokon ne a régi baloldalhoz tartozó pártok (DK,MSZP,Párbeszéd) színeiben induljon, hanem más ellenzéki polgármesterek szövetségében. A „Vadvirágos Budapest” egyébként ma annak a kertészeti programnak a neve, amelynek keretében létrehozták a méhlegelőket, ezek közül egyet a kampányban Szentkirályi Alexandra kaszált le. A „Vadvirágos Budapest” egy pártállástól függetlenül sikeres polgármesterek által vezetett egyesület lett volna. A pártokat háttérbe szorító, személyekre és szakmaiságra épülő kampányt akartak folytatni.

A lapnak háttérben nyilatkozó politikusok elmondták, hogy ugyan végül Karácsony kitáncolt ebből az ötletből, de többen is elszalasztott lehetőségként beszéltek róla, amellyel legalább részben elkerülhető lett volna a régi ellenzék 2024-es kudarca.

De kik álltak volna Karácsony mögé? „Van egy informális, egymással jóban levő csapat polgármesterekből és budapesti képviselőkből, ide tartozik például Pikó András, Baranyi Krisztina, Soproni Tamás és Kerpel-Fronius Gábor, de Karácsony is inkább itt érzi jól magát, mint a DK-s, MSZP-s közegben” – fogalmazott az Átlátszónak egy, az egyeztetésekre rálátó forrás.

A lap forrásai úgy fogalmaztak, hogy a kezdeményezés kimondva-kimondatlanul a „Gyurcsány-problémára” adott válasz lett volna. A nyilatkozók szerint a 2022-es választások után a DK az ellenzék vezető szereplőjeként próbálta magát pozicionálni, miközben a többi párt úgy látta, a DK túlságosan toxikussá vált ahhoz, hogy választásokat lehessen vele nyerni.

A DK-t kész tények elé akarták állítani, a pártnak választania kellett volna, hogy saját jelölteket indít az új formáció ellen, vagy megérti az igényt és hátrébb lép. Végül a terv csak a budapesti polgármesterek körében lett népszerű, komoly programként nem került a pártok elé – állította egy informátor az Átlátszónak.

A DK reakciója nem volt meglepő, ragaszkodtak ahhoz, hogy mindenhol megjelenjen a pártlogójuk, ahogyan az MSZP is.

Ők is logófetisiszták, azt mondják, muszáj, hogy rajta legyen az MSZP-logó a szavazólapokon, mert ha a nénik nem találják, nem fogják behúzni az x-et

-fogalmazott egy informátor.

A lapnak nyilatkozó momentumosok azt állítják, hogy a végső döntést, azaz, hogy ne jöjjön létre az új szövetség, végül Karácsony hozta meg. A nyilatkozók szerint azért döntött így, mert tartott a DK-val való összeütközéstől, különösen attól, hogy a közgyűlésben a DK-val szemben kelljen politizálnia, akik nélkül semmiképpen nem lett volna többsége.

 „Karácsonynak ez lett volna az utolsó esélye, hogy elszakadjon a DK-vezette szövetségtől” – summázta a helyzetet az egyik forrás.

HVG