Nem esett messze az alma a pályától – apák és fiúk az Európa-bajnokságokon

Még csak az Európa-bajnokság felénél járunk, de már számos emlékezetes jelenetet láthattunk – nem csak a pályán. Köztük van Peter Schmeichel és fia, Kasper Schmeichel mérkőzés utáni interjúja, amely hatalmas öleléssel végződött. A megható jelenet apropóján utánajártunk, hány olyan labdarúgó szerepel az idei tornán, akinek korábban az édesapja is pályára lépett Eb-n.

Peter és Kasper Schmeichel

Kezdjük máris a két Schmeichellel. Peter a dánok élő legendájának számít, hiszen 129 mérkőzésen védte a válogatott kapuját, és tagja volt annak az 1992-es csapatnak, amely megnyerte – az akkor még mindössze nyolccsapatos – Európa-bajnokságot. Az idősebb Schmeichel a Manchester United kapusaként is nagyot alkotott: az angol klubbal öt alkalommal nyerte meg a Premier League-et, 1999-ben pedig Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett. 

Kasper Schmeichel

SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Fia, Kasper apja nyomdokain haladva már gyerekként kapusnak állt, majd hosszú angliai karriert futott be: 2011 és 2022 között 414 mérkőzésen védte a 2016-ban bajnoki címet nyert Leicester City kapuját. A válogatottban 2013-ban mutatkozott be, azóta 104 találkozón lépett pályára, védett két világbajnokságon és két Európa-bajnokságon is. A 2020-as kontinenstornán az elődöntőig menetelt a dánokkal, idén pedig már ő viseli a csapatkapitányi karszalagot. Jelenleg a belga Anderlecht játékosa. 

Lilian és Marcus Thuram

Ha szóba kerül a francia válogatott 1998-ban világbajnokságot, majd 2000-ben Európa-bajnokságot nyert generációja, a legtöbbeknek Zidane, Deschamps vagy Barthez neve ugrik be először. Pedig az „aranycsapat” oszlopos tagja volt a kőkemény védő, Lilian Thuram is, aki 142 alkalommal ölthette magára a francia címeres mezt, klubszinten pedig a Monaco, a Parma, a Juventus és a Barcelona csapatát is erősítette.  

Marcus Thuram (jobbra) és édesapja, Lilian Thuram (balra) a Serie A Scudettót ünnepli az FC Internazionale és az SS Lazio közötti Serie A TIM mérkőzés végén az olaszországi Giuseppe Meazza Stadionban, Milánóban, 2024. május 19-én

Mairo Cinquetti / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Vele ellentétben fia, Marcus vérbeli támadó, jelenleg az Internazionale futballistája. Az előző Serie A-szezonban 35 mérkőzésen 13 gólt lőtt és ugyanennyi gólpasszt osztott ki. Az ifjabb Thuram 2014 és 2019 között végigjárta a korosztályos válogatottakat, 2020-ban pedig – apja egykori csapattársa, Deschamps hívására – bemutatkozott a felnőtt válogatottban is, most 22 meccs és 2 gól áll a neve mellett. Az idei Eb-n az osztrákok és a hollandok elleni csoportmérkőzésen is számított rá a szövetségi kapitány, előbbin kezdőként. 

Gheorghe és Ianis Hagi

Minden idők legjobb román labdarúgója, Gheorghe Hagi – vagy ahogyan sokan becézik, a Kártpátok Maradonája – klubszinten játszott a szocialista Románia kirakatcsapatában, a Steaua Bucuresti-ben, majd a Real Madridban, a Bresciában és a Barcelonában is, az ezredforduló környékén pedig meghatározó tagja volt az UEFA Kupa-győztes Galatasaraynak, amely éppen a Realt győzte le a 2000-es döntőben. A válogatottban 1983 és 2000 között 124 mérkőzésen 35 gólig jutott, három világbajnokságon és három Európa-bajnokságon szerepelt. Ezek közül kiemelkedik az 1994-es amerikai vébé, amelyen a román válogatott Hagi vezérletével – öt meccsen négy gólt lőtt – az argentinokat is legyőzve a negyeddöntőig menetelt. 

A belga Timothy Castagne (21) csatában a román Ianis Hagi (10) ellen az UEFA EURO 2024 E csoportja Belgium–Románia labdarúgó-mérkőzésén a Kölni Stadionban, 2024. június 22-én.

Gokhan Balci / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ianis Hagi apja törökországi sikereinek idején, 1998-ban született Isztambulban, neve miatt pedig már gyerekként nagy volt rajta a nyomás, hogy focista legyen. A 2010-es években apja akadémiáján pallérozódott, majd az apja által alapított, tulajdonolt és edzett Viitorul Constanta csapatában játszott, hasonló szerepkörben, támadó középpályásként, mint az idősebb Hagi. A válogatottban 2018-ban debütált, azóta 37 mérkőzésen 5 gólt szerzett. Európa-bajnokságon korábban még nem játszott, az idei tornán az ukránok ellen 28 percet, a belgák ellen 22 percet kapott. Jelenleg a skót Rangers labdarúgója, de az előző szezonban kölcsönben a spanyol Alavést erősítette. 

Sergio és Francisco Conceicao

A portugál Sergio Conceicao a legnagyobb sikereit klubszinten nevelőegyesülete, a Porto, valamint az olasz Lazio szélsőjeként érte el, a rómaiakkal 2000-ben olasz bajnokságot és kupát is nyert. A válogatottban 1996 és 2005 között 56 alkalommal szerepelt, a 2000-es Eb-n a portugálok valamennyi mérkőzésén pályára lépett. A németek elleni csoportmeccsen három gólt lőtt, ami a mai napig rekord a portugál játékosok között, még Cristiano Ronaldónak sem sikerült tripláznia Eb-mérkőzésen. A portugálokat akkor a későbbi bajnok franciák állították meg az elődöntőben, Conceicao azon a találkozón gólpasszal segítette csapatát. 

Fia, Francisco azt az Eb-bronzérmes portugál csapatot még nem láthatta, ugyanis 2002-ben született. Az idei Európa-bajnokság előtt mindössze két felkészülési mérkőzésen lépett pályára a válogatottban, első tétmeccsén, a csehek ellen vívott csoportmérkőzésen viszont főszereplő lett, hiszen Ronaldóék az ő 92. percben szerzett góljával nyerték meg a találkozót. Az előző szezont az Ajax kölcsönjátékosaként a Portónál töltötte, amely az idény végén végleg megvásárolta a játékjogát. 

A Porto portugál edzője, Sergio Conceicao és fia, a Porto 10. számú portugál támadója, Francisco Conceicao március 11-én sajtótájékoztatón

Adrian DENNIS / AFP

Enrico és Federico Chiesa

Enrico Chiesa pályafutása során csak olasz klubokban játszott, 503 bajnokin 171 gólt lőtt, a Parma 1999-es UEFA Kupa-győzelmében pedig nyolc találattal oroszlánrészt vállalt. 1996-ban tagja volt az Európa-bajnokságra utazó olasz keretnek, és bár a csehek ellen gólt is szerzett, csapata nem jutott tovább a csoportjából. A válogatottban 17 mérkőzésen 7 gól a mérlege. 

Idősebbik fia, Federico jóval sikeresebb válogatott pályafutást tudhat magáénak, hiszen 2021-ben meghatározó tagja volt az Eb-győztes olaszoknak, és a mostani kontinenstornán is ott van a címvédőként nagy terveket szövögető Squadra Azzurrában. A címeres mezben eddig 50 meccsen 7 gólt szerzett, igaz, ő középcsatár édesapjától eltérően balszélsőként érzi magát a legjobban. Klubszinten a Juventus labdarúgója, korábban pedig nevelőegyesületében, a Fiorentinában játszott. 

Federico Chiesa

ROBERT MICHAEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Danny és Daley Blind

A göndör fürtjeiről ismert Danny Blind az Ajax legsikeresebb időszakában, 1986 és 1999 között erősítette a klubot. Az amszterdamiak söprögetőjeként 1992-ben UEFA Kupát, 1995-ben Bajnokok Ligáját nyert, illetve öt bajnoki címet és négy kupagyőzelmet is ünnepelhetett. A holland válogatottban 42 alkalommal lépett pályára, az 1996-os angliai Európa-bajnokságon csapatkapitányként szerepelt két csoportmeccsen és a franciák elleni vesztes negyeddöntős mérkőzésen. 

Nem meglepő módon fia, Daley az Ajaxnál tanulta ki a labdarúgás alapjait, és később itt is vált élvonalbeli focistává. Posztját tekintve védő, légiósként megfordult a Manchester Unitednél és a Bayern Münchennél is, az angolokkal többek között Európa Ligát, a bajorokkal Bundesligát nyert. A válogatottban 107 mérkőzés szerepel a neve mellett, legjobb eredménye a 2014-es világbajnokságon elért harmadik hely. Európa-bajnokságon viszont csak 2021-ben játszott, akkor a hollandokat a csehek állították meg a nyolcaddöntőben. Az idei Eb-n is tagja a narancsmezesek keretének, de mindhárom eddigi mérkőzést a kispadról nézte végig.

(Nyitóképünkön Danny és Daley Blind látható a 2022-es katari világbajnokságon. Fotó: AFP / Anne-Christine Poujoulat)

Írta a HVG