Ferenc pápa szerint a drogkereskedők gyilkosok, és a legalizációs törekvésekről sincs jó véleménye

Az egyházfő szerint a megelőzésre és a függők támogatására kell helyezni a hangsúlyt, ha vissza akarjuk szorítani a kábítószer-fogyasztást.

Június 26-án van a kábítószer elleni küzdelem világnapja, így Ferenc pápa szerdai általános audenciáján is erről a témáról osztotta meg a gondolatit.

“Több országban támogatják, van, ahol ki is próbálták, de a kábítószer-függőséget nem lehet visszaszorítani a drogfogyasztás liberalizálásával. Ez egy fantazmagória. Ha liberalizáljuk a drogokat, csak még több fogy majd belőlük. Meggyőződésem, hogy erkölcsi kötelességünk véget vetni e veszélyes anyagok előállításának és kereskedelmének” – fejtette ki álláspontját.

Hozzátette, szerinte a drogkereskedők gyilkosok, halálkufárok, akiket a hatalom és a pénz utáni vágy korrumpál, és egyúttal felszólította őket, hogy térjenek meg és változtassanak életükön. Ferenc pápa emellett hangsúlyozta, fontos lenne olyan törvényeket hozni, amelyek segítenek a megelőzésben, és felhívta a figyelmet arra is, nem szabad magukra hagyni a drogfüggőket, hanem gondoskodnunk kell róluk. “Arra vagyunk hivatottak, (…) hogy tudjuk, hogyan kell meghallani a magány és a gyötrelem kiáltását, hogy lehajoljunk, hogy felemeljük és visszahozzuk az életbe azokat, akik a kábítószer rabjai lettek” – jegyezte meg.

Az egyházfő éveket töltött Buenos Aires nyomornegyedeiben, ahol egy paco nevű olcsó kábítószer pusztított a közösségben, és régóta fontos számára, hogy gyógyulófélben lévő kábítószerfüggőket is meglátogasson, ha külföldön jár – írja az Associated Press.

HVG