„Ez a sérülés brutális” – megszólalt a sportsebész Varga Barnabás állapotáról

Mindent elkövetnek annak érdekében, hogy Varga Barnabás meggyógyuljon, de ilyenkor a nagy kérdés inkább az, hogy lelkileg miként tudja majd feldolgozni a történteket – mondta Knoll Zsolt traumatológus, sportsebész, a játékost ellátó Emineo Magánkórház igazgatója az InfoRádiónak. Az ijesztő sérülést szenvedett csatárt hétfőn műtötték, és várhatóan szerdán hagyhatja el a kórházat. Kedden a magyar válogatott néhány tagja meglátogatta Vargát a kórtermében.

Knoll elmondása szerint a skót kapus a könyökével egy olyan helyen találta el a magyar csatár arcát, ahol olyan csontrendszer van, amely nagyon vékony falakból áll. Úgy látta, erős ütés érte a koponya orr és szem alatti régióját, olyannyira, hogy ez összeroppant. A szakember szerint fennállt az a veszély is, hogy a szemgolyó csontos fala megsérül, ami adott esetben azzal járhatott volna, hogy a szemmozgató izmok nem tudtak volna megfelelően működni, sőt, előfordulhatott volna, hogy a szemmozgató izom becsípődik a csontok közé. „Ez a sérülés brutális” – vélekedett Knoll.

„Szerencsére nem a legsúlyosabb törésről van szó, a rekonstrukció többféleképpen lehetséges. A német szakemberek minimális feltárással történő rekonstrukciót választottak, mely során belülről, az arcüregen keresztül rögzítették a sérült területet speciális lemezekkel” – magyarázta Knoll, hozzátéve, hogy

ennek a törésnek a teljes gyógyulása legalább fél évet vesz igénybe.

Megjegyezte azt is, hogy elképzelhető, a folyamatot felgyorsítják majd azzal, hogy egy speciális maszkban fog játszani Varga, amely az orrát és a sérült területet védi. Knoll úgy véli, akár egy évig is szükség lehet a maszk viselésére, amely pszichológiai biztonságot nyújthat a játékos számára.

Knoll Zsolt gyakorlott csapatorvosként nem látott hibát a stuttgarti stadionban a mentés során, mert időben beért az egészségügyi személyzet, eltakarták a bajba jutott játékost, és a koponyasérülést látva azonnal stabil oldalfekvésbe helyezték Vargát, hogy a légútját biztosítsák. A vákuumággyal pedig nem kellett sietniük a mentősöknek, mert a sérülésből látszott, hogy arra nem lesz szükség, és végül egyszerű hordágyon is vitték ki a játékost a gyepről.

Írta a HVG