Észak-Korea újra bevetette a szeméttel töltött lufikat, le kellett zárni egy szöuli reptér kifutópályáit

Szerencsére éppen nem volt nagy a forgalom.

A dél-koreai Incshoni nemzetközi repülőtéren három órám keresztül nem szállhattak fel a gépek, mert Észak-Koreak újabb hulladékkal teli léggömböket engedett szabadon – írja a Guardian.

A repülőtér szóvivője szerint több léggömböt is észleltek, egyikük például kettes utasterminál közelében landolt a kifutópályán. Hozzátette, nem ez volt az első eset, hogy a repülőtér – amely mintegy 40 kilométerre van az észak-koreai határtól – működését megzavarták a közelben szálló léggömbök.

A belföldi és nemzetközi járatok szerdán háromnegyed kettő és háromnegyed öt között nem tudtak felszállni, de azóta már újra lehet használni a kifutópályákat. A járatok száma szerencsére hajnalban alacsony, amelyek pedig pont ezen időszakban landoltak volna, azokat két dél-koreai és egy kínai repülőtérre irányítottá át a FlightRadar24 adatai szerint.

Észak-Korea a szeméttel, trágyával és egyebekkel megpakolt léggömbökkel állna bosszút azért, mert az észak-koreai disszidensek és dél-koreai aktivisták rendszeresen küldenek fel léggömböket, amelyekben élelmiszert, gyógyszert, pénzt és az északi vezetőket bíráló szórólapokat helyeznek el.

A dél-koreai hadsereg szerdán közölte, hogy kedden és szerdán mintegy 100 léggömb zuhant a le, a főcélpont pedig Szöulban és a környéke volt, szerencsére többségükben csak papírok voltak.

HVG