Súlyos koronavírus-fertőzéssel számolhat, aki kannabiszt fogyaszt

A koronavírus-járvány kitörése óta azt már kiderítették a kutatók, bizonyos egészségügyi problémák esetén a súlyosabb lehet a fertőzés az átlagnál. Ilyen lehet például, ha valaki cukorbeteg, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenved, vagy valamilyen másfajta szervi problémával, esetleg autoimmun betegséggel küzd. Most úgy tűnik, ezt a listát egy újabb tétellel lehet bővíteni.

A Washingtoni Egyetem és a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói vizsgálatuk során megállapították, hogy a kannabisz használata is befolyásolhatja, hogy milyen súlyossá válik a fertőzés. Az eredmények azt mutatják, a szerhasználat ebből a szempontból ugyanolyan kockázati tényező, mint például a dohányzás. Az erről szóló publikáció a JAMA Network Open című tudományos lapban jelent meg.

A tudósok 72 501 ember egészségügyi adatait vizsgálták meg, akik 2020 és 2022 között kapták el a koronavírust. Li-Shiun Chen, a tanulmány vezető szerzője szerint az adatok egyértelműen azt mutatták, hogy azok, akik azt mondták, hogy a fertőzést megelőző évben a kannabisz bármely formáját fogyasztották, 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel szorultak kórházi, valamint 27 százalékkal intenzív kezelésre, mint azok, akik nem éltek ilyesmivel.

A szakember kiemelte: bár korábban lehetett arról hallani, hogy a kannabisz valamilyen védőhatást vált ki a koronavírussal szemben, a mostani tanulmány kimutatta, hogy ennek épp az ellenkezője igaz. Jelenleg a kockázati faktorokat nézve annyi választja el a dohányzástól, hogy utóbbi esetében egyértelműen kiderült, növeli a halálozás kockázatát, míg előbbinél egyelőre nincs erre vonatkozó adat.

Élvezetesebb lehet a szex, ha valaki kannabiszt fogyaszt előtte

Egy friss felmérés résztvevői erősebb orgazmusról, a megkérdezett nők 40 százaléka pedig többszörös orgazmusról számolt be akkor, amikor – az egészségügyi szempontokból gyakran problémás – kannabiszfogyasztása után létesítettek szexuális kapcsolatot. De az is lehet, hogy ez csak placebohatás.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kannabisz miért növeli a súlyos tünetek kialakulásának kockázatát. A szakembereknek több magyarázatuk is van erre: a füst károsíthatja a tüdőszöveteket, de az is elképzelhető, hogy csillapítja az immunrendszer aktivitását, így a szervezet kevésbé tud védekezni a kórokozóval szemben.

Nicholas Griffith, a tanulmány egyik szerzője szerint az sem világos, hogy mennyi kannabisz fogyasztása jelent problémát, és számít-e, hogy valaki cigarettaként, vagy élelmiszerként fogyasztja azt el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG