Átalakul a Corvinus vezetése, az új rektor egyben elnök is lesz

Új rektora lesz a Budapesti Corvinus Egyetemnek, várhatóan augusztus 1-jétől. Az intézményt vezetését – az elnöki feladatokat is ellátva, rektori kinevezését követően – Bruno van Pottelsberghe veszi át.

Az elnöki pozíciót az elmúlt öt évben betöltő Anthony Radev a fenntartó alapítvány stratégiai tanácsadójaként folytatja munkáját.

Az elsőként modellt váltó egyetem közleménye szerint új időszak kezdődik, lezárult a megújulási folyamat első szakasza. Az átalakítás 2019-ben Anthony Radev irányításával indult el, az ötéves fejlesztési ciklus eredményeképpen alapjaiban megújult az oktatási portfólió, megtöbbszöröződött kutatási teljesítmény, új szintet ért el nemzetköziesítés, elindult stratégiai vállalati partnerségi program, megvalósult egy átfogó digitalizáció és felépült az új campus. Erre építve az intézmény – írják – európai szinten is versenyképessé kíván válni.

Pazar panoráma, nagy ambíciók és Mol-kút hangulat a büfében – bejártuk a Corvinus új campusát

Az új fejlesztési ciklusban átalakul az irányítási rendszer: a rektori, azaz az akadémiai vezetési és az elnöki, azaz a munkaszervezet vezetésével kapcsolatos feladatokat is egy személyben a rektor látja majd el.

Bruno van Pottelsberghe, a brüsszeli Université Libre de Bruxelles egyetemi tanárának rektori megbízását az egyetem szenátusa május 22-i ülésén javasolta, amit a fenntartó alapítvány is egyhangúlag támogatott, és kezdeményezte kinevezését a Kulturális és Innovációs Minisztérium útján a köztársasági elnöknél.

Van Pottelsberghe a közleményben úgy fogalmazott, az új ciklusban három kiemelt fontosságú témára kíván koncentrálni: a nemzetköziesedésre, a kutatásorientáltságra és a márkaépítésre.

Az egyetemet tavaly vizsgabotrány rázta meg, amelynek következményei – egy korábban készült belső kutatás eredményei szerint – alapjaiban határozták meg az évet. Az ügyben az egyetem docense, Ádám Zoltán kezdeményezett etikai eljárásokat, mert egy diákkal kivételeztek, miután a tanuló „érdemi Mol-részesedéssel” rendelkező családja nyomást igyekezett gyakorolni az intézmény oktatóira.

Ezzel kapcsolatban korábban nyilatkozott Hernádi Zsolt Mol-vezér, a Corvinus egyetemi alapítványának kuratóriumi elnöke, aki elismerte, hogy az ügyben történtek szabálytalanságok.

A docens által kezdeményezett belső, etikai vizsgálatok ugyan első körben elmarasztalták az érintett egyetemi vezetőket, másodfokon azonban már mindenkit felmentettek. Indult egy másik vizsgálat is, amelynek a végén Ádám Zoltánt rúgták ki a Corvinusról. Az egyetem vezetősége kitart amellett, hogy Ádám Zoltán követett el jogsértést. Ádám Zoltán végül munkaügyi pert indított novemberben a Corvinus ellen. Oktatótársai és az intézmény diákjai is kiálltak eközben mellette és a visszavételét követelték.

HVG