Törvényszegéssel vádolja Európa az Apple-t, ha jogosan, óriási bírságot kaphat a vállalat

Márciusban lépett életbe az unió új, digitális piacokról szóló jogszabálya (DMA), amelynek fő célja, hogy megtörje a nagy technológiai cégek erőfölényét. A DMA értelmében a technológiai cégek nem akadályozhatják meg a vállalkozásokat abban, hogy tájékoztassák felhasználóikat termékeik olcsóbb elérhetőségéről, vagy arról, hogy azt az adott alkalmazásbolton kívülről is beszerezhetik.

Az Európai Bizottság még márciusban indított vizsgálatot az Apple – valamint az Alphabet és a Meta ellen –, hogy kiderítse, mennyire felelnek meg a DMA-nak a technológiai óriások. A Bizottság hétfőn közzétett jelentésében azt állítja, hogy az Apple megszegte az európai törvényt, méghozzá azzal, hogy nem engedte a fejlesztőknek, hogy az App Store-on kívül alternatívára tereljék a vásárlóikat – számolt be róla a CNBC.

A beszámoló szerint az Apple csak olyan rendszeren keresztül engedi a felhasználók átirányítását, ahol a fejlesztők egy hivatkozást is közzétesznek ehhez. Ugyanakkor – véli a Bizottság – az Apple annyira agyonkorlátozza ezt a lehetőséget, hogy az gyakorlatilag megakadályozza a fejlesztőket a termékük terjesztésében.

Emellett a jelentés azt is kiemeli: az Apple a „szükségesnél magasabb” díjat számol fel azért, hogy a fejlesztők az App Store-on keresztül új felhasználókat szerezzenek. Azt a Bizottság nem részletezte, hogy mit jelent a „szükségesnél magasabb” kifejezés.

Ha bebizonyosodik, hogy az Apple valóban megsértette a DMA-t, akkor súlyos büntetésre számíthat: a cégre akár az éves globális forgalmának mintegy 10 százalékát is kiszabhatják bírságként.

Az Apple egyébként már jelentős változásokat hajtott végre az idei évben, hogy megfeleljen az európai szabályozásnak. Lehetővé tette például a felhasználók számára, hogy az App Store mellett harmadik féltől származó alkalmazásboltot is telepítsenek az iPhone-ra, valamint azt is, hogy weboldalakról töltsenek le alkalmazásokat.

A Bizottság szerint azonban az Apple jelenleg 50 eurócentes, vagyis nagyjából 200 forintos „alaptechnológiai díjat” számol fel minden egyes telepítés után, ami nem az App Store-ból történik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG