Pachl Benedek is indulhat az olimpián

Pachl Benedek is ott lesz az olimpián

Díjlovaglásban is lesz magyar résztvevője a párizsi olimpiának: Pachl Benedek Donna Friderikával utazhat az ötkarikás játékokra – a Lovasaink útja az olimpiára oldal bejelentése szerint.

Pachl Benedek februárban az M1 aktuális csatornának úgy nyilatkozott, hogy tartalékként álom lenne a számára, ha végül indulhatna a párizsi olimpián. Elmondta, hogy változhat a helyzet, mert nem biztos, hogy minden kvalifikációval rendelkező riválisa minősül majd, azaz megszerzi az ötkarikás induláshoz szükséges úgynevezett MER-minősüléseket. Hozzátette: az előző olimpiák előtt is voltak visszalépések, hiszen akár a versenyzővel, akár a lóval történhet valami.

A magyarmezogazdasag.hu oldal június elején arról számolt be, hogy egy kvótával rendelkező moldovai versenyzőt pozitív doppingteszt miatt eltiltottak, helyére pedig egy honfitársa léphetett volna, de az egyetlen szóba jöhető moldovai sportolónak valamelyik lovával minősülnie kellett volna.

A mindössze 159 centiméter marmagasságú, 16 éves Donna Friderika tenyésztője a Pachl család. Benedek négyéves kora óta dolgozik vele, szerepeltek már Junior, Fiatal Lovas és U25 Európa-bajnokságon is, az utóbbi években pedig nagyszerűen helyt állnak a felnőtt mezőnyben – annak ellenére, hogy Benedek a Hexagon Istállóban napi 10-12 lovat lovagol és csak esténként jut ideje a sajátjára. „Benedek és Fridi sikere üzenet mindenkinek, aki nagy nemzetközi versenyekről álmodozik, hogy jó iskolázással és kemény munkával ez igenis elérhető” – mondta Benedek édesapja, Pachl Péter egy  2021-es interjúban.

Az idáig vezető út korántsem volt zökkenőmentes, Donna Friderikának valószínűleg kevesen adtak volna olyan sok esélyt, mint a Pachl család. Belovaglását csak négyéves kora után kezdték meg, olyan kicsi volt. Ötévesen egy kerítésen átugorva szerzett súlyos sérülést. A Junior EB-ről hazatérve egy hónapig küzdött a mirigykórral, és abból kigyógyulva az első futószárazáskor lelépte a patkóját, amivel több mint fél évre kivonta magát újra a munkából, olyan súlyos sérülést okozott magának. Sokáig nem lehetett vele körbemenni a pályán anélkül, hogy meg ne ijedt volna, élete első versenyén pedig kiugrott a négyszögből. A család minden tagja leesett már róla, és ha mindez nem lett volna elég, az ugrásváltást is nagyon nehezen tanulta meg. Pachl Péter elárulta, többször próbálta eladni a kis kancát, de Benedek teljes szívéből ragaszkodik hozzá – és úgy tűnik, helyesen tette, hogy a szívére hallgatott.

Forrás: MTI, Riderline https://riderline.hu/

Grafika: Lovasaink útja az olimpiára https://www.facebook.com/nlsfhungary

Lovassport Szövetség