Orbán Rómában: Nem fogadjuk el, hogy többség és ellenzék jöjjön létre Európában

„Olaszország a legfontosabb szövetségeseink közé tartozik. Különösen a migránsokkal és a versenyképességgel kapcsolatos célok elérése érdekében”: ezek voltak Orbán Viktor magyar miniszterelnök első szavai a Giorgia Melonival ma délután Rómában folytatott találkozója végén – írja a Corriere.

A kettejük közötti négyszemközti találkozó mintegy másfél órán át tartott.  „Egyetértek a július 1-jén kezdődő féléves magyar EU-elnökség prioritásaival, kezdve azzal a váratlan döntéssel, hogy a demográfiai kihívások kezelését is megcélozta” – válaszolta az olasz kormányfő.

Az Orbán vezette jobboldali Fidesz is csatlakozni készült a Meloni által elnökölt konzervatív európai parlamenti (ECR) frakcióhoz. De egy sor, különösen az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézeteltérés meghiúsította a tervet. 

„Megvitattuk az ukrán konfliktust, az álláspontjaink nem mindig egyeznek, de nagyra értékelem a magyar álláspontot az EU-ban és a NATO-ban, amely lehetővé teszi a szövetségesek számára, hogy fontos döntéseket hozzanak, még akkor is, ha nem értenek egyet. Viktorral megismételtük, hogy támogatjuk az ukrán függetlenséget és szuverenitást” – mutatott rá Meloni.

„Világossá tettem, hogy nemzeti politikát követünk, és nem lehetünk része egy olyan politikai családnak, amelynek tagja egy magyarellenes román párt. Mindannyian elkötelezettek vagyunk az európai jobboldali pártok közötti együttműködés erősítése mellett” – tette hozzá Orbán Viktor, nem felejtve el megemlíteni, hogy a magyar kormánypárt a szélsőséges román AUR felvételével magyarázza, hogy nem lett tagja az ECR pártcsaládjának, miközben egyfelől Meloniék voltak azok, akik nem kértek Orbánból, illetve a borítékolható visszautasítás miatt a Fidesz nem is kezdeményezte felvételét az ECR-be.

Orbán ezt követően az Európai Bizottságnak ment neki és az uniós csúcspozíciók körül kialakult vitáról beszélt. A miniszterelnök szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy többség és ellenzék jöjjön létre Európában, majd arról panaszkodott, hogy 2014 után olyan helyzet állt elő, hogy az Európai Bizottság a szerződések őréből politikai szereplővé lépett elő és ma már úgy viselkedik, mint egy kormány. (Részben az alapszerződésekből eredően is kormánynak tekinthető a testület abban az értelemben, hogy az uniós jogalkotásban alapesetben neki van joga jogszabályjavaslatok megtételére. – a szerk.)

„Európa eredetileg nem ilyen volt: mindenki, kicsik és nagyok részvételén alapult, nem pedig a kizárásokon. Ezt mi, mint Magyarország nem tudjuk elfogadni” – mondta Orbán Viktor.

HVG