Menesztették egy dagesztáni járás vezetőjét, miután kiderült, hogy a fiai részt vettek a vasárnapi terrortámadásban

Magomed Omarovot már a menesztése előtti napon őrizetbe vették.

Menesztették egy dagesztáni járás vezetőjét, miután kiderült, hogy a fiai részt vettek a vasárnapi terrortámadásban – írja a Meduza orosz hírügynökségek közlésére hivatkozva.

Magomed Omarov a Dagesztáni Köztársaság 41 járásából a Szergokalait vezette mindaddig, amíg az ország élén álló Szergej Alimovics Melikov meg nem fosztotta a tisztségétől.

„Nem kommentálom a bűnösségének mértékét, sem azt, hogy részese volt-e a tragédiának, ennek megállapítása a nyomozóhatóságok feladata, ám ha a részvétele bebizonyosodik, teljes mértékben viselnie kell a következményeket” – jelentette ki Melikov Omarovról.

Omarovot egyébként már egy nappal a bejelentés előtt őrizetbe vették, miután fény derült a fiai, Oszman és Adil érintettségére, illetve arra, hogy az unokatestvére, Abduszamad Amadzijev is részt vett a merényletekben. A kihallgatása folyamán Omarov elmondta, régóta tudta a fiairól és az unokaöccséről, hogy iszlamisták és több éve nem is beszélt velük.

Mint arról mi is beszámoltunk, vasárnap Dagesztánban terroristák több merényletet is végrehajtottak. Derbentben és Mahacskalában fegyveresek támadtak meg két ortodox templomot, egy zsinagógát és a közlekedésrendészet egy másik zsinagóga melletti őrhelyét.

Néhány órával később újabb támadás történt a Derbenttől 80 kilométerre található Szergokalában, ahol a fegyveresek egy autóra nyitottak tüzet.

A legfrissebb adatok szerint a terroristák támadásainak 20 ember esett áldozatul, közülük 15-en rendőrök, illetve a támadók megöltek egy ortodox papot is. A támadásokban 46-an sebesültek meg.

A terrorcselekmények után indított terrorelhárítási műveletben Melikov elmondása szerint hat embert öltek meg, köztük vannak Omarov fiai is.    

HVG