MTÜ-vezér: Nagy siker volt az influenszer trip, ősszel jöhet a folytatás ázsiai tartalomgyárosokkal

Interjút adott a kormányközelivé tett index.hu-nak a nagy port kavart májusi Budapest Influencer Trippel kapcsolatban Guller Zoltán, a nyaraltatást szervező Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elnöke, aki arról beszélt, hogy hamarosan jöhet a folytatás:

“Úgy látjuk, hogy jól sikerült a májusi esemény, ezért ősszel ázsiai influenszereket hívunk majd meg. Jönnek Kínából, Dél-Koreából és Japánból is, hogy még több turistánk legyen az említett térségből is.”

De Gullert leginkább az eseményt érő támadásokról kérdezték. A Demokratikus Koalíció (DK) például jelezte, hogy hűtlen kezelés gyanújával tesz rendőrségi feljelentést az MTÜ által az influenszerekre költött több mint egymilliárd forint közpénz miatt.

Guller szerint a DK egyszerűen nem érti azt, amit a Turisztikai Ügynökség csinál, mivel ez egy újfajta marketingkampány, ami sokkal jobban eléri a 25–40 éves korosztályt. Guller szerint az utóbbi időben egyre több kutatás mutatja, hogy az influenszerpiacnak ezen korosztály esetében a turizmusban meghatározó szerepe van. Az MTÜ-vezér szerint az sem véletlen, hogy David Pressman amerikai nagykövet is hazai influenszerekkel vacsorázik, nem pedig DK-s politikusokkal.

A kampány milliárdos költségét Guller azzal védte meg, hogy tavaly az MTÜ 11 európai országban összesen kétmilliárd forintot költött médiavásárlásra, Amerikában több mint 700 millió forintot. Ez az új típusú marketingkampány elmondása szerint Európában egymilliárd, Amerikában 500 millió forintba került, és ebben az évben új piacokon is hirdettek, mint például Brazíliában, Kanadában és az öböl menti arab országokban, az erre fordított összeg valamivel több mint 300 millió forint volt. Szóval, elmondása szerint az influenszerekkel összességében még spóroltak is.

A budapesti influenszer-nyaraltatással kapcsolatban a sajtó kiemelte, hogy az MTÜ működése bizonyos értelemben Orbán Ráheltől függ. A májusi hétvége után több influenszer meg is köszönte posztjaiban a miniszterelnök lányának a Budapesten töltött napokat. Guller szerint ők nem az MTÜ vendégei voltak, így a sajtó alap nélkül “támadja” a rendezvényüket Orbán Ráhellel.

“A mi influenszereink semmit nem köszöntek meg miniszterelnök úr lányának, többek között ezért is állok értetlenül még a feltételezés előtt is. Hogy került volna Orbán Ráhel az influenszereknek szervezett eseményekre? Sehogy, hiszen nem is volt ott.”

Viszont ez alapján Orbán Ráhelnek is volt egy saját kis influeszner tripje.

A trip eredményességével kapcsolatban Guller azt mondta: “A szerződésben rögzített 477 szponzorált tartalmat túlteljesítve további 1500 organikus (nem fizetett – a szerk.) tartalmat osztottak még meg a meghívott tartalomgyártók itt-tartózkodásuk alatt.”

Az interjúban az nem kerül szóba, hogy több meghívott influenszer a budapesti posztjaiban nem jelölte meg a várost, voltak, akiknek még az országot sem sikerült.

HVG