Mindkét vegyesváltó és Késely Ajna is finalista

Izgalmas este elé nézünk, hiszen egymást követik majd a magyar érdekeltségű döntők a belgrádi Eb zárónapján – a még hiányzó mozaikdarabkák ma délelőtt kerültek a helyükre, miután 400 gyorson Késely Ajna jutott a fináléba, és a két vegyesváltó is hozta a kötelezőt, nem is akárhogy.

A zárónap délelőttje hagyományosan gyorsan ellibben: ilyenkorra már csak a 400 gyors előfutamai maradnak, plusz a két vegyesváltó. A szombat esti viharkáosz ugyanakkor “kimosta” a reggeli futamokból az izgalmak egy részét, miután az olimpiai szintet becélzó Sárkány Zalán inkább úgy döntött, az éremmel kecsegtető, tegnapról mára halasztott 1500 döntőjére koncentrál inkább. Már csak azért is, mert legalább az egyik veszprémi klubtársánál, Rasovszky Kristófnál és/vagy Betlehem Dávidnál jobbat szeretne menni, hogy ne érezze azt: csak azért lehet ott Párizsban, mert Rasó a nyíltvízre koncentrál (Zalánnak jelenleg harmadik ideje van 800-on és 1500-on is, bár mind a kettő A-szint; az egyébként kiderült, hogy 400-on így a B-szinttel is indulhat, ha szeretne egyet úszni a nyitónapon a két hosszabb táv előtt).

Gálicz Laci viszont a húrok közé csapott, bár ő is döntőzik este, igaz, neki már az nagy dolog, hogy ott lehet a legjobb nyolc között, így délelőtt becsülettel végigtolta a 400-at, s végül 27. lett.

A hölgyeknél Késely Ajnának illett jönnie, hiszen neki a 800 után itt is összejöhet a dobogó, ha a győzelem nem is sanszos (edzője, Kovács Ottó megjegyezte: “Seemanova 4:03-as úszó, Ajna a mostani edzések mellett aligha jön be 4:08 alá”). Flück Nóra is indult, ő 14. helyen végzett.

A vegyesváltók szépen mentek, bár a mell ugyebár nem a topszámunk egyik esetben sem, ám a másik három úszásnemben azért van húzása a kvartetteknek. Így a lányok a reggeli felállásban (Komoróczy Lora, Békési Eszter, Ugrai Panna, Ábrahám Minna) az első, míg az urak (Jászó Ádám, Sós Dániel, Kós Hubert, Mészáros Dániel) harmadik idővel jöttek be; Kós Hubi már kissé tikkadtan közlekedett a melegítő medence környékén, a 15. rajtja után, de végül is azért küldte ide Bob Bowman, hogy ússza szénné magát, ami az esti 200 vegyessel és az újabb váltóindulással garantáltan megtörténik.

Apropó, este: 18.10-től indul a program a halasztott 1500-zal, Sárkány Zalánnal és Gálicz Lászlóval, majd 50 gyorson Szabó Szebasztiánnal, 100 háton Jászó Ádámmal folytatódik a menet. A 200 pillangón Kapás Boglárkáért és az olimpiai szintért hajtó Jakabos Zsuért, 200 vegyesen pedig a címvédésért induló Kós Hubertért és a szintén Párizsért harcoló Török Dominikért izgulhatunk. A végén pedig jönnek a délelőtti kvalifikáltak, Késely Ajna 400 gyorson, valamint a két vegyesváltó.