Meghódították Budapestet a feltörekvő olimpiai sportágak

„Nagyon ellene voltam, hogy ezek a sportok ott legyenek az olimpián, de megnyertek maguknak” – csíptünk el egy beszélgetést a b-girlök, azaz a breaktáncos lányok versenye közben szombat délután a VIII. kerületi Ludovika Campus egyik csarnokában. És az Orczy-kertet járva az volt az érzésünk, hogy nagyon sokan mások is ugyanígy éreznek.

A parkban csütörtöktől vasárnapig zajlottak az olimpia programjába frissen bekerült városi sportágak selejtezőversenyei, BMX-esek, gördeszkások, falmászók és breaktáncosok harcoltak azért, hogy ott lehessenek Párizsban. De míg a hagyományos sportoknál gyakran tényleg az az érzése az embernek, hogy szabályos harc folyik a kvótákért, itt teljesen más a hangulat. Feltűnően sok a pacsi, az ölelés, egymás ugratása. 

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomása az Orczy-kertben

hvg.hu

Ráadásul az egész fesztiválhangulatban zajltott: bármerre sétáltunk, előbb-utóbb megütötte a fülünket valami jó zene, az orrunkat valami finom illat. A szervezők mindenféle interaktív programmal is készültek, lehetett falat mászni, épített pályán gördeszkázni, breakmozdulatokat tanulni, bringázni. Sokan vitték is a saját felszerelésüket, főleg vagányul kidekorált deszkából lehetett látni rengeteget. 

A legtöbben azért csak bámészkodtak, miközben sorra járták a helyszíneket. Nekik láthatóan semmi közük nem volt azokhoz a szubkultúrákhoz, amelyek itt megmutatták magukat, mégis lelkesen tapsoltak egy látványos ugratás vagy egy pazarul kivitelezett akrobatikus mozdulat láttán. És talán az ő vagy a gyerekeik fejében is megfordult, hogy ezt milyen menő lenne kipróbálni. Kihasználták ezt a sportági szövetségek is, amelyeknek ennél jobb eseményt kitalálni sem lehet a bázisuk növelésére.

No Title

Drone fly-through of Part 2 of the Olympic Qualifier Series at the beautiful park in the heart of Budapest. It all comes down to this and you can watch it live on https://olympics.com/

A városi sportok programba emelésével kettős célja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Az egyik, hogy oda vigye az olimpiai sportokat, ahol az emberek vannak – vagyis hogy ne nekik kelljen elmenniük valahová, ha ezekre kíváncsiak. A másik pedig a fiatalok érdeklődésének felkeltése, azoké, akik nem ülnek oda a tévé elé, hogy órákig nézzék a közvetítést, inkább átpörgetnek néhány klipet a TikTokon és trendi, korban hozzájuk közelebb álló sportolókat követnek a közösségi médiában.

A három évvel ezelőtti tokiói olimpián már szerepeltek a BMX-esek, a falmászók és a gördeszkások – utóbbiak között nagyon sok a tizenegynéhány éves fiatal –, a breaktánc viszont Párizsban debütál. Hogy az erő- és akrobatikus elemekkel tűzdelt, a hetvenes évek New Yorkjában, a bronxi gettó utcáin a hiphop kultúra részeként kialakult utcai táncnak van-e helye a játékokon, arról komoly vita zajlott, hiszen számos más sportág irányítói is régóta szeretnék elérni, hogy feljuthassanak a legnagyobb színpadra. Akadt squashjátékos, aki az olimpia megcsúfolásának nevezte, hogy a break bekerült a programba, másoknak az nem tetszett, hogy egy újabb pontozásos esemény kap helyet a játékokon. A breakközösséget is megosztotta a dolog: az ellenzők azzal érveltek, hogy ez a fajta tánc nem verseny, sokkal inkább művészet, önkifejezési mód, amelyet nem érdemes formalizálni és szabályozni. Életstílus és kultúra, amelyet nem lehet kiragadni az eredeti közegéből.

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomása az Orczy-kertben

hvg.hu

Pedig a versengés nem áll távol a breaktől, a táncosok ugyanis a kezdetektől „párbajoznak”, és ezt a formát veszik át az olimpián is. Az indulók – 16 lány és 16 fiú – párokba sorsolva egymás „ellen” táncolnak majd. Bár a b-girlöknek és b-boyoknak vannak előre begyakorolt szettjeik, improvizálniuk is kell majd, mert nem tudják, hogy a DJ milyen zenékkel készül. A break erő- és akrobatikus elemekből, a konkrét táncmozdulatokból (top rock), a talajon elvégzett lábmunkából és mindezek kitartásából (freeze) áll össze. A bírák nem csupán a táncosok technikáját, az elemeik sokszínűségét figyelik, hanem a kreativitásukat, az előadásmódjukat, a rögtönző képességüket és azt is, hogy meg tudják-e mutatni a személyiségüket.

Biztos, hogy a szombati verseny közönségének kilencvenöt százaléka sosem látott korábban breaktáncpárbajt, de nagyon élvezte a küzdelmeket. Minden egyes szaltót, fejen pörgést vagy addig még nem látott egyéni mozdulatot ováció fogadott, a nézők együtt éltek az előadásokkal, értékelték, hogy a művésznevükön induló versenyzők – MadMax, Fresh Bella, Lil Zoo vagy Starry – a riválisukkal pereltek vagy éppen kimutogattak a küzdőtérről. Ráadásul a breaking az olimpia műsorára kerülve sem akar megváltozni, ezt jelzi, hogy a versenyzőket bekonferálók is inkább MC-nek voltak tekinthetők egyedi stílussal, és a zsűri tagjai is művésznéven szerepeltek, így volt a döntnökök között Virus vagy Intact is – nagy a kontraszt sok hagyományos ötkarikás sportággal.

A belga B-boy Tirock breaktáncos gyakorol a városi sportágak budapesti olimpiai kvalifikációjának második állomásán, a budapesti Ludovika Campuson 2024. június 21-én.

MTI / Balogh Zoltán

„Életemben nem vigyorogtam még ennyit versenyen. Mondogattuk egymásnak, hogy haza kellene indulni, de valaki mindig megszólalt, hogy na, csak még egy párost nézzünk meg” – mondta egy társaság egyik tagja a csarnokból kifelé.

A szabadtéri események kifejezetten nagy tömeget vonzottak, az alkalomra felépített mobil lelátók rendre megteltek, hosszú sorok alakultak ki a feljutásra várókból. Sokan meg sem próbálkoztak ezzel, onnan nézték a versenyzőket, ahonnan tudták: egy közeli dombról, székre állva vagy valamelyik útbaigazító tábla talapzatára fellépve. 

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomása az Orczy-kertben

hvg.hu

A freestyle BMX-eseket volt a legkönnyebb megfigyelni így: a rámpákból, ugratókból és korlátokból álló pályán elképesztő magasságokba lódulnak fel, ott pedig – már-már meghazudtolva a fizika törvényeit – a bringájuk kormányát vagy vázát pörgették, esetleg Superman-pózba vágták magukat. Nem túlzás, hogy a többség tátott szájjal bámulta őket.

Az olimpián is ez lesz a feladatuk: hatvan másodperc alatt a lehető legtöbb trükköt bemutatni. A pontozók ezek nehézsége, az ugrásaik magassága, a kreativitásuk és a stílusuk alapján pontozzák majd őket. 

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomása az Orczy-kertben

hvg.hu

A freestyle gördeszkások a félcső, az  utcai és a park szakág közül az utóbbi kettőben versenyeznek az olimpián. A street pályák utcákat idéznek utcabútorokkal, lépcsőkkel, korlátokkal, padkákkal és rámpákkal, a park pályák pedig afféle teknők, bennük extra elemekkel. A sportolók sorrendjét a bemutatott trükkjeik magassága, gyorsasága és bonyolultsága határozza meg.

Az Orczy-kertben, a lovarda tőszomszédságában mindkét pályát felépítették, és mindkettőnél telt házzal futottak a versenyek. Akik már nem fértek fel a lelátókra, a karám keresztlécein ücsörögve figyelték a versenyzőket. 

A legkényelmesebben a sportmászókat lehetett megfigyelni, akiknek a nagyréten építettek gigantikus mászófalakat az alkalomra. A bal oldalon a gyorsasági mászás 15 méter magas emelvényét, amelynek legyőzéséhez a legjobb férfi versenyzőknek nem egészen 5, a nőknek pedig alig 6,5 másodpercre van szükségük. Középen a boulder fal kapott helyet, amelyre kötélbiztosítás nélkül kapaszkodnak fel a sportolók. Ezt jobbról a nehézségi mászás fala határolta; ez áll a legközelebb a természetes sziklákon zajló sportmászáshoz. 

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat budapesti állomása az Orczy-kertben

hvg.hu

Hogy a NOB jól döntött-e, amikor felvette az olimpiai programba az utcai sportokat, még nem egyértelmű. Tokióban a koronavírus-járvány miatt nem lehettek nézők az eseményeken, így nem tudni, hányan lettek volna kíváncsiak ezekre a versenyszámokra. A tévés közvetítések viszont szép nézettséget hoztak. Ha csak a kvalifikációs sorozat budapesti – és egy hónappal ezelőtti, sanghaji – látogatottságát nézzük, úgy tűnik, bejött a húzás.

B-Girl Szarvák Csenge a női breaking selejtezőjében a városi sportágak budapesti olimpiai kvalifikációjának második állomásán, a budapesti Ludovika Campuson 2024. június 22-én.

MTI / Balogh Zoltán

A Ludovikára – igaz, ingyenes volt a belépés – úgy mentek ki ezrek, hogy tudták: csupán négy magyarnak szurkolhatnak: Szarvák Csenge (b-girl Csenge) és Lobontiu Menotti Noris (b-boy Noris by Nature) a breaktáncosok, Kempf Zoltán a BMX-esek, Tusnády Nimród pedig a sportmászók között. Kijutnia sajnos egyiküknek sem sikerült Párizsba, de mindannyian arról beszéltek: remélik, hogy a szereplésük új lehetőségeket nyit meg a magyar versenyzőknek a sportágukban.  

HVG