Fordulat Sainz-ügyben: már az Alpine a favorit?

 A fél világ várja, hogy kiderüljön, hová igazol a Ferraritól az évad végén távozni kényszerülő Carlos Sainz. A spanyolt jó darabig olyan csapatokkal is összefügésbe hozták, mint például a Red Bull és a Mercedes, de ezek a sanszok csak haloványak voltak és el is illantak, így az elmúlt időszakban úgy tűnt, hogy a 2026-tól Audivá avanzsáló Sauber vagy a Williams pályázhat érdemi eséllyel a spanyol szolgálataira.

A Spanyol Nagydíjat megelőző napokban sokan biztosra vették, hogy az ígéretesebb rövidtávú célokat szem előtt tartva Sainz a Mercedes-erőforrással versenyző Williamshez igazol, egyesek már a hétvégi bejelentést is vizionálták, azonban nem került pont a történet végére. A spanyol sem az egykoron szebb időket megélt brit csapathoz, sem a négykarikás márka leendő alakulatához nem írt alá, ellenben megjegyezte: örülne, ha minél hamarabb eldőlne a jövőjével kapcsolatos kérdés.

Érik a meglepetés?

A barcelonai hétvégén körvonalazódott, hogy a Williams és az Audi mellett egy másik komoly érdeklődő is bejelentkezhetett a 29 esztendős pilóta szolgálataiért, mégpedig egy olyan formáció, amelyet mostanáig nem jegyeztek magasan a kérők között. Ez a csapat az Alpine, amely az évad végén biztosan távozó Esteban Ocon utódját keresi.

A francia alakulatnál hatalmas változások zajlanak: a Spanyol Nagydíj hétvégéjén jelentették be, hogy vezérigazgatói tanácsadói szerepkörbe szerződtetik az egykori sikerkovácsot, a botrányhősként is jegyzett Flavio Briatorét, akit azzal a feladattal bízott meg az őt kinevező Renault-vezérigazgató, Luca de Meo, hogy segítsen gatyába rázni a nyűglődő alakulatot. 

05-scuderia-ferrari-monaco-gp-thursday-gallery_c1d3862c-9e2a-4f5c-a661-8d9ba8b3eb69_resize_1

A háttérben Briatore egy ideje már segíti a vezért, Barcelonában azonban látható jelei is voltak annak, hogy immáron nem csak vendégként, az F1 nagyköveteként jár-kel a paddockban.

Ha minden igaz, Briatore első jelentős lépése új szerepkörében az volt, hogy a különítmény Sainz asztalára tett egy olyan ajánlatot, amely boríthatja az összes eddig felvázolt forgatókönyvet. 

A jelek arra utalnak, hogy Sainz érdekesnek találja az Enstone-ból, korábbi munkaadójától érkezett megkeresést, a Formula.hu megfigyelései szerint ugyanis menedzsmentjének tagjai a hétvégén sok időt töltöttek az Alpine motorhome-jában, ahol Briatore és de Meo is jelen volt. 

Információink szerint a Renault-vezér és a kiemelt főtanácsadó is komoly erőket mozgósít annak érdekében, hogy meggyőzzék a spanyolt arról: akkor jár a legjobban, ha őket választja.

Miért menne oda?

Nagy valószínűség szerint de Meo és Briatore ajánlata pénzügyileg sem lehet utolsó, de Sainz számára talán az teheti igazán vonzóvá Enstone-t, hogy az utóbbi napokban kiszivárgott információk szerint a márka radikális lépésre készül motorfronton. 

A paddockban egyre többen vallják: jó esély van rá, hogy a Renault lezárja az F1-es motorprogramot és ügyfélcsapatként folytatják a versenyzést. A motorszállító-jelöltek között hallani a Mercedesről és a Hondáról is. 

7f0a6338da8a4947defd66125b957bd2-l_resize

Ugyan arról egyelőre még csak sejtések sem nagyon lehetnek, hogyan muzsikálnak majd a 2026-os erőforrások, az mindenesetre tény: a jelenlegi rendszerben mindkét gyártó erős, így jó eséllyel a következő generációs erőforrásaik is versenyképesek lesznek.

A Formula.hu által vasárnap hallott, extrémnek tűnő felvetések szerint elképzelhető, hogy Sainz már a jövő hét elején dönt – akadnak olyanok is, akik hétfőre várnak bejelentést. 

A kérdés már csak az: melyik csapat mellé teszi a garast a spanyol, meglepi-e a világot azzal, hogy olyan húz, amelyre eddig kevesen számítottak?

Mészáros Sándor a vasárnapi napösszegző helyszíni videójában is beszélt a témáról, ez a YouTube-csatornánkon megtekinthető ezen a linken, vagy a képre kattintva!

sainz

formula.hu