Ez kell ahhoz, hogy a magyar válogatott továbbjusson a csoportból

„Sajnos visszatértünk abba az időszakba, hogy magyarként matekoznunk kell, amit hála Istennek a selejtezőben nem kellett. Nem csak a saját kezünkben van a sorsunk, de mindenkire szükségünk lesz vasárnap, az összes játékosra és szurkolóra, mert az is egy öröm, hogy itt lehetünk. Fogjuk fel pozitívan a dolgokat, még ha nem is úgy sikerült, ahogyan akartuk” – mondta Szoboszlai Dominik a németek elleni vereséget követően.

Mindent erre tett fel, most ő az Eb-k történetének legfiatalabb csapatkapitánya

Mindenben versenyzett az apjával, lemondott az átlagos életről és nem létezik számára más, csak a labdarúgás. A magyar futball legnagyobb tehetségeként indult, mára a világ egyik legjobb csapatában játszik, a 2024-es Európa-bajnokságon pedig történelmet írt: ő lett minden idők legfiatalabb csapatkapitánya. Portré Szoboszlai Dominikről, a magyar labdarúgó-válogatott középpályásáról.

Matekoznunk kell, de ebben nagy gyakorlatunk van, hiszen amellett, hogy Magyarország a tízmillió futballszakértő, politológus és vírusszakértő országa, számolgatásban sem vagyunk utolsók. Most mi is ezt tesszük, és levezetjük, milyen eredményekre van szüksége a magyar válogatottnak ahhoz, hogy továbbjusson a csoportjából.

A nulladik lépés az, hogy legyőzzük a skótokat

A képlet viszonylag egyszerűen kezdődik: muszáj nyerni Skócia ellen! Ha ez nincs meg, akkor már vasárnap este megpecsételődik Marco Rossi csapatának sorsa. Egy győzelem esetén a gólkülönbség is számíthat, de abban a „szerencsés” helyzetben van a magyar válogatott, hogy még negatív gólaránnyal is kiharcolhatja a 16-ba jutást.

A 2016-os, franciaországi kontinenstorna óta már nem 16, hanem 24 csapat szerepel az Európa-bajnokságokon, ami azt jelenti, hogy a csoportok első két helyezettjei mellett a 4 legjobb csoportharmadik is továbbjut az egyenes kieséses szakaszba. Az ezt megelőző két Eb-n láthattuk, hogy egyetlen győzelemnek (vagy három döntetlennek) mekkora jelentősége lehet. 2016-ban Portugália éppen a mieinkkel volt egy csoportban és 3 döntetlennel jutott tovább az F jelű négyesből, majd később megnyerte a tornát a házigazda Franciaország ellen, de Észak-Írország is egy Ukrajna elleni győzelemmel harcolta ki a továbbjutást.

Három évvel ezelőtt pedig arra is láttunk példát, hogy 3 ponttal és negatív gólkülönbséggel is túl lehet élni a csoportkört, Ukrajna ugyanis az első meccsén 3–2-re kikapott Hollandiától, majd 2–1-re legyőzte Észak-Macedóniát, végül Ausztria ellen egy 1–0-s vereséggel és mínusz egyes gólkülönbséggel zárta a csoportot. A 16 között Svédországot ütötték ki egy 2–1-es győzelemmel, a végállomást azonban az Anglia elleni 4–0-s zakó jelentette.

Öt mérkőzésre kell koncentrálnunk, ha legyőztük Skóciát

Látható tehát, hogy nincs lehetetlen helyzetben a magyar csapat, de mielőtt elmerülnénk a számolgatásban, érdemes rögzíteni, hogy a zárófelvonás előtt így áll a harmadik helyezettek rangsora:

  1. Ausztria 3 pont, 3:2
  2. Szlovákia 3 pont 2:2
  3. Szlovénia 2 pont 2:2
  4. Albánia 1 pont 3:4
  5. Csehország 1 pont 2:3
  6. Skócia 1 pont 2:6

A magyar csoportot leszámítva jelenleg 3 olyan négyes van, ahol még elképzelhető, hogy a 3. helyezett három pontnál kevesebbel fejezi be a csoportkört (B, C és F csoport). Ha ebből legalább két csoportban 3 ponttal kevesebbel zárnak a harmadikok, Magyarország pedig legyőzi Skóciát, akkor biztosan megvan a továbbjutás Marco Rossi csapatának. Ehhez öt mérkőzésen kell kedvezően alakuljon az eredmény:

  • Albánia–Spanyolország (spanyol győzelem vagy döntetlen)
  • Horvátország–Olaszország (olasz győzelem vagy döntetlen)
  • Anglia–Szlovénia (angol győzelem)
  • Csehország–Törökország (török győzelem, döntetlen)
  • Grúzia–Portugália (portugál győzelem, döntetlen)

Extrém esetben még ezek a meccsek is számíthatnak

A legérdekesebb csoport minden bizonnyal az E jelű négyes, ahol mindegyik csapat 3 ponttal áll jelenleg. Magyar szempontból itt egy dolog lehet fontos, lehetőleg minél nagyobb arányú győzelmek szülessenek az utolsó fordulóban, de döntetlent egyik pályán se játszanak a felek. Ennek persze csak akkor van jelentősége, ha a fentebb felvázolt terv megbukik és nem lesz két olyan csoport, ahol 3 pontnál kevesebbel zárnak a harmadik helyezettek. Fél szemmel a D csoportra is érdemes figyelni, és annak szurkolni, hogy a hollandok minél nagyobb arányú győzelmet arassanak Ausztria ellen, mert a gólkülönbség abban a csoportban is fontos lehet a mieinknek.

A Skócia–Magyarország mérkőzést percről percre frissülő cikkben követhetik nálunk, de a Svájc–Németország találkozóról sem feledkezünk meg, a frankfurti meccs legfontosabb történéseiről szintén hírt adunk a sorsdöntő magyar meccs közben.

Arról pedig itt tudnak szavazni, hogy melyik válogatott nyeri a Skócia–Magyarország mérkőzést.

HVG