Jakabos Zsu egy tizedre a hatodik olimpiájától

Egy újabb, szinte tökéletesen sikerült délelőtt: a belgrádi hőségben minden számban volt továbbjutó, női 200 pillangón és férfi 200 vegyesen (szokás szerint) négy-négy magyar végzett az első ötben, de csak a két-két legjobb mehetett tovább; többek között Jakabos Zsuzsanna, aki centikre került attól, hogy elérje azt, amit magyar úszó még soha: indulni a hatodik olimpiáján.

Nagyon kevésen múlt, hogy már nem írt délelőtt történelmet Jakabos Zsuzsanna, viszont minimum egy, de inkább két lehetősége még maradt: 200 pillangón az előfutamban egyetlen tizedre járt az olimpiai szinttől, első idővel lépett tovább, este az elődöntőben rákanyarodhat újra.

Ráadásul egy pillanatra sem tűnt fáradtnak, saját bevallása szerint igencsak örvendezett, hogy hosszú évek után tudott 2:08-as időt jönni – most 2:08.53-nál jár, a szint 43. Ha meglenne, Zsu az úszósport egyetemes történetében mindössze ötödikként mondhatná el magáról (és persze első magyarként), hogy a hatodik olimpiájára készül. Eddig a török Derya Buyukuncu, a svéd Lars Frölander és Therese Alshammar, valamint legutóbb Tokióban a tunéziai Oussama Mellouli állt rajthoz hatodszor ötkarikás játékokon.

A női 200 pille és a férfi 200 vegyes egyébként megintcsak ismerős szcenáriót hozott: az első ötben négy-négy magyarral, akik közül ketten mehettek tovább. A hölgyeknél Jakabos mellett a már kvótás Kapás Bogi középdöntőzhet este, Sebestyén Dalma és Hatházi Dóra pedig nem.

A férfiaknál vegyesen Kós Hubert nagyot ment délelőtt (1:58.75), annak ellenére, hogy a mellúszása kábé a leggyengébb a mezőnyben… „Ez van, még mindig nem megy… Ha tudnék 32-t, az rossz hír lenne Leonnak (Marchand), de így hagyom, hadd nyerjen hazai közönség előtt Párizsban” – mondta nevetve, majd gyors üzenetváltást indított Bob Bowmannel, örömmel számolva be arról, hogy a laktátszintje végre az egeket verdesi (“Ez volt a cél, hogy végre fáradjak.”)

Hanem meglepetésre másodikként Török Dominik folytathatja ezen a távon, a már kvótás Zombori Gábor, illetve Holló Balázs néhány tizeddel lemaradt mögötte. Dominik mindenesetre rákanyarodik a párizsi szintre, amihez óriási egyéni csúcs kell, ám ha meglenne, akkor indulhatna, mivel Kós csak itt, az Eb-n akar címet védeni, az olimpián nem ússza ezt a távot.

A többi számban is zajlott az élet, a férfiaknál 50 gyorson Szabó Szebasztián 9. idővel kvalifikált (Szabados Bencének ez sajnos nem sikerült, 25. lett), míg Jászó Ádám a harmadik helyig nyomakodott 100 háton. Újabb elsőrangú eredményben reménykedhetünk a 4×200-as mixed gyorsváltóban; a délelőtti négyes (Kovács Attila, Magda Boldizsár, Molnár Dóra, Pádár Nikolett) komoly fölénnyel lett első, reménykedünk, hogy az esti kvartett még jobban feltolja a sebváltót.

Velük, valamint a kétszáz pillangón Milák Kristóffal és Márton Ricsivel, ötven gyorson Senánszky Petrával, 200 vegyesen Sebestyén Dalmáva, 1500-on Sárkány Zalánnal és Gálicz Lászlóval, 100 háton pedig Molnár Dórával és Komoróczy Lorával a programban az egyik legizgalmasabb este elé nézünk 18.30-tól!