Háborúzni tanítja Kína a mesterséges intelligenciát, ami a hadseregnek is parancsolhat

Új szintre emelheti a háborús konfliktusokat Kína. A Sicsiacsuang városában található Nemzetvédelmi Egyetem mérnökei olyan mesterséges intelligenciát (MI) fejlesztettek, ami a szimulált harci helyzetekben a parancsnoki szerepet tölti be. Vagyis a szellem egyelőre a palackban van, de idő kérdése, hogy mikor engedik ki azt.

A The South China Morning Post beszámolója szerint az AI Commander nevű fejlesztést a volt és jelenlegi kínai katonai parancsnokok tudásán és tapasztalatán képezték ki. A rendszert úgy alakították ki, hogy tükrözze az ember erősségeit és gyengeségeit. A projekttel májusban álltak először a nyilvánosság elé a mérnökök a kínai nyelvű tudományos lap, a Common Control & Simulation hasábjain keresztül.

Csia Csenhszing, a csapat vezető mérnöke szerint a mesterséges intelligencia katonai alkalmazása ugyan előnyöket és veszélyeket is rejt magában, szerinte azonban az AI Commander életképes megoldás lehet, ami választ ad az ilyen fejlesztésekkel kapcsolatban felmerülő kérdésekre is.

A kínai hadsereg legszigorúbb elve, hogy csak a párt adhat parancsot a fegyverek használatára. Éppen ezért a Népi Felszabadító Hadsereget is csak a Kínai Kommunista Párt tudja mozgósítani. A mesterséges intelligencia ugyanakkor egyre nagyobb szerephez jut a drónokon és robotkutyákon keresztül, amikor döntést kell hozni a fegyver bevetéséről. A lap szerint ugyanakkor a végső döntés továbbra is az embernél marad.

A szakemberek szerint az MI már számos műveleti tervet dolgozott ki az olyan területekkel kapcsolatban, mint Tajvan vagy a Dél-kínai-tenger. Ennek köszönhetően a tudósok beleláthatnak a csata káoszába, és értékelni tudják a különböző forgatókönyveket.

Csia és csapata szerint a robot jelenleg laboratóriumi körülmények között dolgozik, vagyis szimulált csatákban parancsol, vagyis lényegében „ketrecbe zárták”. A szakember úgy látja, az MI „jó szellemi képességekkel, kiegyensúlyozott és állhatatos karakterrel, valamint a helyzetek higgadt elemzésére és megítélésére való képességgel rendelkezik”. Emellett hiányzik belőle az érzelmi és az impulzív döntés, és gyorsan dolgoz ki gyakorlati terveket. Csia szerint ugyanakkor a rendszer bármikor finomhangolható.

A beszámoló szerint a rendszer már ott tart, hogy empirikus – vagyis tapasztalati – úton szerzett ismeretek alapján hoz döntéseket ahelyett, hogy az adatok analizálására hagyatkozna. A rendszer fejlesztésénél számításba vették az emberi feledékenységet is, így bizonyos információkat eldob, ha az adott méretűre szabott memóriája túlcsordul.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG