David Pressman: Az Egyesült Államok kiváltságos, hogy a Pride-on felvonulók mellett lehet

Az amerikai nagykövet a Pride felvonuláson azt mondta, szerinte a magyarországi „súlyos helyzet” az LMBTQ emberekkel a magyarokat is aggasztja.

Ez egy csodálatos ország, gazdag történelemmel. Olyan hely, ahol az emberek kiállnak és harcolnak a szabadságért. Úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik ma felvonulnak, ezt az ország legjobb hagyományai szerint teszik. Az Egyesült Államok kiváltságos, hogy mellettük lehet

– mondta David Pressman amerikai nagykövet szombaton a Pride felvonulás előtt tartott, rövid sajtótájékoztatóján a 444 beszámolója szerint.

A nagykövet elmondta, számára kiváltság részt venni a rendezvényen, amin bátor, az emberi méltóság és az emberi jogok előmozdításáért dolgozó magyarok vonulnak fel. Hozzátette: reméli, hogy az Egyesült Államok és harmincöt másik ország diszkriminatív magyar törvényeket elítélő közös nyilatkozatára a kormány is hallgat majd.

Ezzel kapcsolatban a nagykövet felidézte az LMBTQ embereket sújtó hazai intézkedéseket, a könyvesboltok megbírságolását vagy L. Simon László kirúgását a Nemzeti Múzeum éléről, amikor ott melegeket ábrázoló fotókat mutattak be – idézi a 444. Hozzátette: a súlyos helyzet a magyarokat is aggasztja.

HVG