A Készenléti Rendőrség már nyomoz az orosz hackertámadás ügyében

Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Vadai Ágnes levelét, és nyomozást kezdeményezett.

Feljelentésként értékelte Polt Péter, legfőbb ügyész a DK-s Vadai Ágnes országgyűlési képviselő levelét, amelyben arra kérdezett rá, hogy „Meddig tétlenkedik még a Külügyminisztérium rendszereit ért orosz hackertámadások ügyében?”. Polt válaszlevelében azt írta, a kérdést tartalma alapján feljelentésként értékelte, és azt elbírálás végett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának küldte tovább.

Vadai azután fordult a legfőbb ügyészhez, hogy a 444 kiderítette, a külügy tudott arról, mégis tagadta a nyilvánosságnak, hogy orosz hackerek behatoltak az informatikai rendszerébe, aminek nyomán „több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná”. A hálózatot többször is feltörte az orosz hackercsoport, akik felbecsülhetetlen értékű, nemzetbiztonsági szempontból kritikus adatokat lophattak el.  

„Az ügyészség a törvény rendelkezése alapján eddig is köteles lett volna és köteles lenne kivizsgálni az említett jogügylet vonatkozásában esetlegesen megállapítható jogellenes cselekményeket és az esetleges törvénysértésekkel kapcsolatos büntetőjogi és egyéb más jellegű jogi felelősséget” – írta Vadai Ágnes. Véleménye szerint az eset felveti a kémkedés, bűnpártolás, a hivatali visszaélés és a hűtlen kezelés gyanúját.

HVG