Orbán Viktor: Magyarországnak kiemelt szerepe van a német ipar működésében

Európai ügyekről és a német-magyar kétoldalú kapcsolatokról egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök Olaf Scholz német kancellárral Berlinben – közölte a miniszterelnök az MTI-vel. Orbán szerint a Magyarországnak kiemelt szerepe van a német ipar működésében, míg mi munkahelyeket, gazdasági növekedést és adóbevételeket remélünk a németektől.

Orbán és Scholz egyetértett abban, hogy az autóiparban generációváltás történik, a miniszterelnök szerint fontos, hogy a német technológiai váltásban Magyarország is benne marad. A magyar kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy növelni kell az EU versenyképességét, Magyarország pedig készen áll arra, hogy letegyen egy olyan tervet az asztalra, ami erre képes, erről már tárgyalnak is a többi tagállammal.

A miniszterelnök szerint tisztázták német kollégájával, hogy a kormány konfliktusa Manfred Weberrel nem terheli meg a német-magyar együttműködést.

A közmédia kérdésére Orbán azt is elmondta, hogy a “gendermarhaság” nem szerepel a magyar elnökség programjában. A demográfiai helyzet javítása viszont igen, ahogyan a migráció is.

Orbán öt nap alatt harmadszor találkozott Scholz-cal, hétfőn mindketten jelen voltak a brüsszeli EU-csúcson, míg szerdán szinte egymástól nem messze ülve nézték a Németország-Magyarország Eb-meccset Stuttgartban.

HVG