Miért panaszkodott a rádióban Verstappen?

Nem feltétlenül beszélhetünk zökkenőmentes első napról a Formula-1-es Spanyol Nagydíjon Max Verstappen szempontjából, és ez nem is csak feltétlenül a második szabadedzésen elért ötödik helyezéséből következik.

A késő délutáni gyakorláson ugyanis a rádión többször panaszkodott az RB20-as egyensúlyára: úgy érezte, hogy a kanyar kijáratokon elúszik az autó, a kanyarok közepén pedig „furcsán alulkormányzott” a gép, amely a szavai szerint „nem harapott”.

f1-verstappen-redbull-barcelona-day1-1

A nap végén azonban Verstappen igyekezett nem túl nagy jelentőséget tulajdonítani mindennek, amikor erről kérdezték: „Csak kipróbáltunk néhány különböző beállítást az első és a második szabadedzésen, csak igyekeztünk finomhangolni kicsit” – idézi a regnáló világbajnokot a RacingNews365.com portál.

„De legalább maga a nap egésze kicsit átlagosabban zajlott, mindenféle problémák nélkül. Pontosan ebben reménykedtünk, most pedig itt az idő kicsit elrendezni az autót, de ez teljesen szokványos.”

A Red Bull néhány komolyabb fejlesztést is vitt Barcelonába – például hozzányúltak az oldaldobozhoz és a hátsó szárnyhoz is –, ám Verstappen ezeket sem lihegte túl pénteken: „Nagyon kicsik ezek, nincs semmi óriási közöttük. De eddig minden rendben lévőnek érződik.”

f1-verstappen-redbull-barcelona-day1-2

Míg Verstappen tehát nem aggódott, a garázs túloldalán Sergio Perez viszont tényleg halovány pénteket teljesített, hiszen csupán 13. lett. A mexikói saját bevallása szerint az FP2-n kissé túlságosan is sokat kísérleteztek az autóval, ezért tévesztettek irányt a beállításokkal:

„Jól kezdtem a napot, de aztán a második szabadedzésre sokat változtattunk és valahol elveszítettük a fonalat. Rengeteg dolgot kell kielemeznünk, elég sokat kísérleteztünk az autóval, szóval remélhetőleg össze tudjuk szedni a megfelelő elemeket holnapra” – értékelt Perez. Hozzátette: az előzési lehetőségek hiánya miatt rendkívül kritikus lesz egy jó időmérő szombaton.

formula.hu