Jackl Vivi: a legfiatalabb, és aki a 100. egyéni Eb-aranyat nyerte

Az eddigi ezüst-bronz halmozás ékes kontrasztjaként két aranyérem érkezett a belgrádi Eb úszóviadalának ötödik napján: előbb Jackl Vivien elképesztő úszással, az olimpiai szintet teljesítve lett minden idők legfiatalabb magyar Eb-aranyérmese az 1500 megnyerésével, majd rögtön utána a mixed 4×100-as gyorsváltó söpört be egy újabb elsőséget.

Az össz-éremszámot tekintve csütörtökön már megvolt ugyanannyi, mint a legendás, 1954-es torinói Eb-n (17), pénteken pedig sikerült beállítani a 2016-os londoni termést (19) – már csak a 2012-es, debreceni kontinensviadal elképesztő, 26 dobogós hellyel zárult szereplése van az örökrangsorban a belgrádi előtt.

Persze, helyén kell kezelni a mostani, amúgy már most kétségkívül lenyűgöző számsort (5-6-8), hiszen tudjuk, kik hiányoznak a mezőnyből, ám ettől még tény: akik itt vannak, azokkal szemben helytállnak a magyar válogatott tagjai.

Legelébb is Jackl Vivien, aki ugyan 400 vegyesen még „csak” ezüstérmes lett, két nappal később azonban elképesztő úszással, a 2-es pályáról megnyerte az Eb-aranyat 1500 gyorson. Holott az előfutamok alapján a két éve második Mihályvári-Farkas Viktóriától reméltük a győzelmet s persze az olimpiai szintet, Vivi kapcsán pedig elképzeltük, hogy jó lehet egy éremre… Ehhez képest a 15 éves tatabányai volt az, aki elért mindent: aranyat, szintet, épp csak a tömjén és a mirha hiányzott.

Már 500 métertől az élre állt s húzott el fokozatosan a többiektől – középen Mihályvári-Farkas egy ideig próbálta tartani a tempót, a következő 500 méteren második helyen haladt, ám érezhető volt, Viki sehogysem leli 2021-22-es önmagát. Szívszaggató volt figyelni, amint folyamatosan bontódik le, és 150 méterrel a cél előtt egyértelművé vált, hogy nem csupán az olimpiai álom nem teljesül, de a dobogóra sem állhat fel.

Ezzel szemben Jackl – miközben edzője, Kocsis Márta egyik ámulatból a másikba esett tanítványa parádéját látva (“Úristen, mennyi lesz ez?! Olimpiai szint?! De hát nincs is olyan formában…” mondogatta két kurjantás közben a lelátón…) – fokozatosan húzott el a többiektől, és csaknem 10 másodperces előnnyel nyert.

„Én most kifogytam a szavakból… Ez… A szint volt a cél, de hogy még egy arany is jött… Tényleg nem tudom, mit mondjak” – hüledezett Vivi, aki mindjárt két történelmi tettet pipált ki: ő lett minden idők legfiatalabb magyar Európa-bajnoka, és ez volt a 100. egyéni Eb-elsőség a sportág történetében. (A 16:06.37 olimpiai A-szint, óriási egyéni csúcs, de… megint csak kezeljük a helyén: csak az idén már kilencen úsztak 16 percen belül.)

Ezzel szemben szegény Mihályvári-Farkas Viki… negyedik lett, a szinttől 10 másodpercnyire… Teljesen érthető módon totálisan nekikeseredve zokogott edzője, Kutasi Gergely társaságában; és most nemigen lehetett vigasztalni semmivel, hiszen ezzel az utolsó esély is elment, hogy a párizsi olimpián szerepelhessen.

Ezt ugyanakkor csak kevesebben látták – mert minden hömpölygött tovább, és a figyelem középpontjában perceken belül a mixed 4×100-as gyorsváltó került, amelynek a hazaengedett Németh Nándor nélkül is igen komoly esélyekkel vágtunk neki. Olyannyira, hogy bár az 50 háton elért 5. helytől kissé megmacskásodott Kós Hubert nyitó száz métere nem verte ki annyira a biztosítékot, Szabó Szebasztián azonban belgrádi debütálás gyanánt egy 48.2-es reccsentéssel a megfelelő útra terelte a kvartettet, a lányok pedig leiskolázták a mezőnyt. Ugrai Panna, akit erős testalkata (és egyre figyelemreméltóbb gyorsasága) okán bevallottan „hullámtörőnek” tettek be a harmadik helyre, elvégezte a dolgát. Nemhogy meccsben tartotta a váltót a férfiak által generált hullámverésbe beleugorva, hanem a negyedikről az első helyig hozta fel a csapatot, innentől pedig pontosan tudható volt: ezt már idegen nem nyerheti. Érkezett ugyanis Pádár Niki, aki a 200 gyors malőrje óta kettőzött erővel és irdatlan daccal úszik, márpedig Kiki a hölgyek között egyedüli 53-as időt repesztve csaknem másodperces előnnyel ért elsőként a falhoz a lengyelek előtt.

És ahogy illik, a „magyar aranyakat” az európai szövetség vezérkarának két olimpiai bajnok magyar tagja adta át: Jackl Viviennek a MÚSZ elnöke, Wladár Sándor, a váltónak pedig az MVLSZ vezetője, Madaras Norbert.

Ami a másik két finálét illeti, Kós a váltó előtt nem sokkal ötven háton lett ötödik úgy, hogy már megint nekirongyolt a kötélnek. “Meg kéne tanulni úszni ezt a számot úgy, hogy egyenesen megyek…” – vonogatta a vállát Hubi, aki 11 századra volt a bronztól; Jászó Ádám meg a vízalatti munkáján szeretne javítani, mert saját bevallása szerint a sebessége megvan, de ötvenen zavarja, hogy mire feljön a víz alól, a riválisok lábát látja leginkább (7. lett amúgy). Szintén ötödik helyen zárt Békési Eszter 200 mellen – ami pályafutása eddigi legjobb eredménye.

Remekeltek az elődöntőben szereplők: 200 pillangón a római Eb-n 1-2-hozó Milák Kristóf-Márton Richárd páros a szintén az örök városban, a 2021-es junior Eb-n feltűnt lengyel ikerpárral, Krzysztof és Michal Chmielewskivel csatázott. Félidőben úgy állunk, hogy Kristóf az első, Ricsi a negyedik idővel jutott be, azaz a nagy négyes egymás mellett tempózik majd, a két iker Milákot, a két magyar a jobbik lengyelt, Krzysztofot fogja majd közre.

A nem túl jól sikerült célbaérkezés ellenére második idővel lett döntős 50 gyorson Senánszky Petra, hatodikként úszott a fináléba 200 vegyesen Sebestyén Dalma, és pont elcsípte 100 háton a csatlakozást Molnár Dóra (7.) és Komoróczy Lora (8.) is.

A magyar döntősök eredményei (5. nap)

Férfiak

50m hát: 1. Apostolos Christou (görög) 24.39, …5. Kós Hubert 24.85, …7. Jászó Ádám 24.91

Nők

1500m gyors: 1. Jackl Vivien 16:06.37, …4. Mihályvári-Farkas Viktória 16:19.83

200m mell: 1. Kristyna Horska (cseh) 2:23.60, …5. Békési Eszter 2:27.72

Mixed

4x100m gyorsváltó: 1. Magyarország (Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Ugrai Panna, Pádár Nikolett – de: Szabados Bence, Magda Boldizsár, Ábrahám Minna) 3:25.69

Minden eredmény itt:

https://www.omegatiming.com/2024/european-aquatics-championships-swm-live-results