Ukrajna készen áll Oroszországgal tárgyalni a következő békecsúcson

A múlt héten tartott, kétnapos svájci konferenciára nem hívták meg Oroszországot

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Elképzelhető, hogy Ukrajna Oroszországot is meghívja a következő nemzetközi konferenciára, amelyen a béketárgyalások menetét dolgoznák ki – közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Bloomberg szerint. A kabinetvezető szerint a múlt hétvégén tartott svájci békecsúcs után munkacsoportokban folytatódhat a fegyverszünet előkészítése.

“Ez mind része egy közös tervnek, amelyet számos ország támogatni fog” – mondta Jermak kedden. “Azt gondoljuk, hogy lehetséges lesz meghívni Oroszország képviselőit is”.

Oroszország korábban már közölte, hogy milyen feltételek mellett állna készen a tűzszünetre és az esetleges béketárgyalásokra. Ezek – az oroszok által részben elfoglalt megyék teljes feladása és az ukrán NATO-csatlakozás leállítása – azonban elfogadhatatlanok Ukrajna számára.

A svájci Bürgenstockban rendezett kétnapos békekonferencián Oroszországot elítélő zárónyilatkozatot fogadtak el, melyet a 93 részt vevő országból 81 írt alá, de többek között India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Mexikó, Örményország, Vatikán, Kolumbia és a Dél-afrikai Köztársaság nem. Oroszország meg sem lett hívva a találkozóra, legfontosabb szövetségese, Kína pedig lemondta a részvételt.

Hogy mi értelme volt a svájci békecsúcsnak, és milyen eredménye lehet, arról itt írtunk korábban:

HVG