Mihályvári-Farkas Viki első – és nagyon mérges

A szokásosnál csendesebben telt a délelőtt, persze azért megvoltak a továbbjutók – Kós Hubert, Jászó Ádám, Ugrai Panna, Mihályvári-Farkas Viktória és Jackl Vivien –, ugyanakkor akadt egy igen fájdalmas veszteség: férfi 4×100-as gyorsváltónkban Jászó túl gyorsan repült rá az utolsó hosszra, és emiatt kizárták a csapatot.

Az előző napok nagyszabású továbbözönlései – röpködő első-második-harmadik időkkel – után valamelyest csendesebben telt a délelőtt. A férfi 200 gyors lett például az első olyan szám, amelyben hárman is indultak, végül azonban senki sem fért be az elődöntős mezőnybe, sem Milák Kristóf (20.), sem Márton Richárd (22.), sem Kovács Attila (30.).

Száz pillén Ugrai Panna ugyanakkor a szerdai hőstettek után – reggel egyéni csúcs 200 gyorson, este az elődöntő után 53-as idő a végül aranyérmes váltóban – visszafogottabb úszással is simán továbbment a 11. helyen. Pontosan ugyanez összejött Békési Eszternek is 200m mellen, míg férfi 50 háton Kós Hubert (4.) és Jászó Ádám (8.) hosszabb távon is kecsegtetőnek tűnő produkcióval rukkolt elő (Hubi ráadásul közölte, hogy az egyéni csúcsát egy rossz rajt és egy rettenetes utolsó tíz méter után hozta össze).

Jött a férfi gyorsváltó, amelyben a fiatalokra bízták a szakvezetők a kvalifikációt – Mészáros Dániel, Magda Boldizsár, Szabadon Bence és Jászó Ádám össze is hozta azt az időt, ami elég lett volna a döntőhöz (amelyre már beszállt volna Németh Nándor és Kós Hubert is); csakhogy az eddigi világversenyeken az óramű-pontossággal szenzációs, 0.1-es reakcióidőket szállító Ádám az utolsó hosszra ezúttal túl korán indult… A tűréshatár –0.03 másodperc, nála sajnos –0.06-ot rögzített az időmérő, és a videózás után jött a fájdalmas döntés: kizárták a váltót. Meglehet, egy érem veszett oda, de fogadjuk el: amit a sors adott a mixed vegyesváltónál, azt most visszavette; persze, az a bronz már zsebben, ez csupán egy lehetőségnek tűnt.

A délelőttöt záró 1500-as előfutamokban mini ob zajlott, hiszen a három induló egymás mellett úszott, és Mihályvári-Farkas Viktória nagyon simán lett első – az egész mezőnyt 14 másodperccel előzte meg. Igaz, majdnem ugyanennyire (12mp) volt még az olimpiai szinttől, ami a legfontosabb lenne – erre pénteken lesz esélye. Jackl Vivien 5. Idővel ment tovább, Flück Nóra 9. lett.

Viki dúlt-fúlt, a maga módján persze, “mérges vagyok magamra, az uszodára, mindenre, hogy nem sikerült a szint, pedig azt éreztem, végre úgy sikerült a felkészülésem, mint legutóbb 2021-ben, amikor annyira jól ment az Eb-n is és a tokiói olimpián is…” – mondta sírásra görbült szájjal; de azért persze dacosan közölte: péntek este a döntőben neki fog menni, mert nagyon meg akarja csinálni.

Nekünk pedig drukkolni kell neki, nagyon – továbbá ma este az elődöntőzők mellett a férfi 100 pillangó fináléjában jön a Milák Kristóf-Kós Hubert párharc, Komoróczy Lora megy 50 háton, aztán Ábrahám Minna a 200 gyors döntőjében.