Ki nyeri a döntőnek is beillő spanyol–olaszt? Szavazzon!

Akkor sem búslakodnánk nagyon, ha a nap meccse az Eb fináléja lenne: a spanyol és az olasz válogatott csap össze 21 órától.

Az első csoportmeccs a spanyoloknak sikerült jobban: Luis de la Fuente csapata nagyszerű játékkal 3-0-ra ledarálta a vb-bronzérmes horvátokat (akik a szerdai, Albánia elleni 2-2-es döntetlennel nehéz helyzetbe kerültek).

A csütörtöki rangadón a nyitómeccsen megsérült Rodri pótlása okozhat gondot a szövetségi kapitánynak. Morata, akit akkor szintén le kellett cserélni, a hírek szerint játékra alkalmas állapotban van. Laporte izomsérülése is javul, hamarosan ő is bevethető lesz.

A címvédő olaszok az Európa-bajnokságok leggyorsabb gólját kapták a saját nyitómeccsükön az albánoktól, de hamar magukra találtak, és 2-1-re nyertek. A szakvezető, Luciano Spalletti azonban nem volt maradéktalanul elégedett a hozzáállásukkal, úgy érezte, nem hajtanak eléggé. Most azt ígérte, ez másképpen lesz: „Fenn kell tartanunk ugyanazt az intenzitást 90 percen át, gyorsan kell játszanunk. Ha nem így teszünk, fájdalmat fognak okozni nekünk.”

Az olasz sajtó szerint Spalletti is változtatásokra – igaz, nem kényszerűekre – készül a csapatában: Mancinit és Cristantét nevezheti a kezdőcsapatba.

A két csapatnak komoly közös múltja van, ez az ötödik Eb, amelyen összetalálkoznak, eddig két-két győzelemmel állnak. Az előző, 2021-re halasztott tornán az olaszok örülhettek: az elődöntőben tizenegyesekkel ejtették ki a spanyolokat.

De la Fuente szerint az ellenfeleik minden nemzetközi tornán az esélyesek közé tartoznak, a találkozóik pedig mindig klasszikusok, most is „könnyedén lehetne ez a döntő”. Méltatta olasz kollégáját és a játékosokat, akik „valódi futballkultúrát” képviselnek és ők az egyik „nagy nemzeti csapat”.

Az olaszok egyik középpályása, Davide Frattesi szerint ugyanakkor a spanyol focisták egyénileg jobbak náluk: „Az olasz lelket is bele kell vinnünk a játékba, együtt kell küzdenünk a győzelemért.”

Ön szerint ezúttal ki nyer?

— voting control —

A meccset, amelynek Gelsenkirchen ad otthont, percről percre közvetítésben követheti majd a hvg.hu-n.

A nap két másik mérkőzését, a Szerbia–Szlovákia és a Dánia–Anglia találkozót folyamatosan frissülő cikkben tudósítjuk 15 és 18 órától.

Írta a HVG