A bíróság soknak tartotta az 5 milliós büntetést a Schadl-ügy vádlottjának, most 73 millió forintos osztalékot vett ki végrehajtói irodájából

A Schadl-ügy nyolcadrendű vádlottja, M.E., aki az általa beismert vádak szerint megbízatásáért kenőpénzt fizetett Schadl Györgynek, 73 millió forintos osztalékot vett ki végelszámolás alá került végrehajtói irodájából – írja a 24.hu. A vádlott jogerősen 2,5 millió forint pénzbüntetést kapott februárban, amikor a bíróság az első fokon kiszabott 5 milliós büntetést mérsékelte.

Februárban a Fővárosi Ítélőtáblán Magócsi István tanácsvezető bíró azzal indokolta a büntetés csökkentését, hogy azt eltúlzottan állapította meg korábban az elsőfokú bíróság. A bűnösségüket beismerő végrehajtók vagyoni és jövedelmi viszonya saját nyilatkozataik szerint nem tér el jelentősen az átlagtól, viszont eltartásra szoruló rokonaik vannak.

M.E. végrehajtói irodája, a Dr. Majorosi Eszter Végrehajtói Iroda végelszámolás alatt áll június eleje óta, a nyolcadrendű vádlott 73 milliós osztalékot vett fel belőle – ez az éves nettó átlagjövedelem 14-szerese. 2018 augusztusától 2021 novemberéig 426 millió forint profitot ért el az iroda, amelyből a vádak szerint 254 millió forint osztalékot adott Schadl Györgynek, aki ezért 57 millió forintot fizetett neki.

“Nem nyilatkozom, éppen eleget rángatott már a sajtó.” – reagált M.E. a 24.hu megkeresésére. Kérdezték a Fővárosi ítélőtáblát is a büntetés mérsékléséről, akik közölték, hogy a bíróság a terhelti állításokat rendszerint elfogadja, ha az nem áll kirívó ellentétben az ügyiratok tartalmával. A bíróság szerint a végrehajtói iroda május 30-án benyújtott beszámolóját februárban nyilvánvalóan nem vehette figyelembe.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség sajtószóvívője, Csiha Gábor arról tájékoztatta a lapot, hogy az enyhítés az ítéleti belső arányossággal indokolható, valamint azzal, hogy a terhelt gyeden van. Közölte azt is, hogy M.E. a vesztegetést követően, a jogszabályi keretek között kifejtett végrehajtói tevékenységéből származó jövedelme már nem bűnös módon szerzett összeg, így nincs lehetőség annak elkobzására.

HVG