Sokat javult a csapat, de ilyen szinten ez még kevés: Németország–Magyarország 2-0

2021 után újra Európa-bajnokságon játszott egymás ellen Magyarország és Németország. Az első forduló német győzelmét és magyar vereségét látva nem voltak a legjobbak az előjelek a német keret egyébként is az egyik legerősebb, úgyhogy ha csak a papírformán múlna, le sem kellett volna játszani a meccset – még jó, hogy nem csak a három évvel ezelőtti 2-2-nél, hanem azóta a Nemzetek Ligájában is megmutatta a magyar válogatott a németek ellen, a papírforma nem számít.

A kezdőcsapatok:

Németország: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstadt – Andrich, Kroos – Musiala, Gündogan, Wirtz – Havertz

Magyarország: Gulácsi – Fiola, Orbán, Dárdai – Bolla, Nagy Á., Schafer, Kerkez – Sallai, Varga, Szoboszlai

Vagyis Marco Rossi két helyen nyúlt bele a kezdőbe a svájciak elleni vereséghez képest, Lang Ádám és Szalai Attila kikerültek, helyükre Bolla Bendegúz és Dárdai Márton áll be kezdőként. A német csapat ugyanazzal a tizenegy játékossal indítja a meccset, mint a skótok ellenit.

Majdnem magyar góllal indult a meccs: a német kezdőrúgás után labdát szerzett a magyar csapat, Szoboszlai indította Vargát, Neuernek hatalmasat kellett védenie – és még húsz másodperc sem telt el a meccsből. Aztán persze a németeknél volt jóval többet a labda, de a magyar védelem nagyon szépen tartotta őket 20-35 méterre a kaputól, és jó pár veszélyesebb magyar kontra is végigment.

Nagy volt a harc.

TOBIAS SCHWARZ / AFP

Aztán a 22. percben Németország megszerezte a vezetést. Orbán és Gündogan ütköztek – sokat VAR-oztak, hogy a német fellökte-e Orbánt – onnan Musiala elé került a labda, ő rálőtte, és Fioláról bepattant.

A gól előtti jelenet.

FABRICE COFFRINI / AFP

A magyar csapatot nem fogta meg a bekapott gól, szinte rögtön a kezdőrúgás után Szoboszlai egy szabadrúgását Neuernek hatalmas bravúrral kellett védenie, és utána is aktívak maradtak a magyarok. Egészen a 40. perc környékéig tartott mindez, akkor a németek nagyon beszorították a védelmünket, sok szögletet lőttek egymás után, percekig jártak legfeljebb 20-25 méterre a magyar kaputól, magyar játékosnál pedig alig volt a labda.

Bezzeg amikor sikerült egyszer végre megszerezni! Miután Kimmich arrébb tette Vargát, szabadrúgást ívelhetett be Szoboszlai, Neuer ezt még kiütötte, de jött Sallai és gólt fejelt, viszont les miatt nem adták meg. Higgyünk a VAR-nak, az elvileg lesnél nem téved, de nagyon kevésen múlt. Így jutottunk el a félidőig, 1-0 volt oda.

A második félidőt jobban kezdte a magyar csapat, mint ahogyan az első félidő utolsó öt-tíz percét töltötte, Szoboszlai, Schafer és Kerkez néhány veszélyesebb helyzetet is összehozott, Varga pedig a 60. percben alig fejelt a kapu fölé. Kicsivel ez előtt Gulácsinak kellett kétszer is bravúrral védenie Gündögan lövése, majd Kroos ismétlése után. Nem volt rossz ekkor a magyar válogatott, határozottan sokat javult a múlt szombati meccs óta, hiába volt sokkal többet a németeknél a labda, benne volt a magyarokban az egyenlítés lehetősége.

Neuer a meccs egyik, ha nem a legjobbja volt.

FABRICE COFFRINI / AFP

És amikor elkezdtünk hinni abban, hogy lehet ebben több, akkor Gündogan megszerezte a második német gólt. A sokadik olyan német támadás ment végig a 67. percben, amikor higgadt passzok tucatjaival játsszák ki a magyar védelmet, most először eljutottak egy olyan helyzetig, amikor már lőni is bátran lehetett, Gündogan tizenegy méterrel a kapuval szemben teljesen egyedül maradt és nem hibázott, 2-0 oda.

Ez pedig már fejben is sok volt a magyar csapatnak, és fizikálisan is kijött a végére a nagy különbség – persze nem volt szabad ész nélkül menni előre, mert ha sikerülne vasárnap megverni Skóciát, akkor fontos lenne a gólkülönbség, hogy bekerülünk-e a négy legjobb csoportharmadik közé. Nem volt annyira rossz a magyar válogatott a második kapott gól utáni percekben sem sem, de ez már nem az a tipikus győztes futball volt. Az utolsó öt percbe jutva pedig már ennyi sem nagyon volt, legfeljebb reménykedhettünk, hogy lesz egy kis szerencsénk. De Németország ellen reménykedni nem elég.

Úgyhogy két meccs után Németországnak 6 pontja van, Magyarországnak 0, a ma este játszó Svájc 3, Skócia 0 pontról indul. Ha vasárnap este Skóciát sikerülne megverni – márpedig a maihoz hasonló játékkal ez egyáltalán nem irreális vágyálom –, akkor őket legalább megelőznénk, de 3 pont önmagában nem biztos, hogy elég lenne ahhoz, hogy a hat csoportharmadik közül a négy legjobb közé odajussunk. 2016-ban és 2021-ben is 3 pont kellett ehhez, de 2-2-es, illetve 4-5-ös gólkülönbség – mi most 1-5-nél tartunk, szóval nem lehetetlen a dolog, de bőven van hova javítani innen.

Írta a HVG