Skócia–Svájc 1-1

Miután Magyarország 2-0-ra kikapott Németországtól, Skócia-Svájc meccsel mentünk tovább, azaz maradunk az A csoportban. A skótok az első meccsen nagyon csúnyán, 5-1-re kikaptak a németektől, Svájc pedig Magyarországot verte 3-1-re.

A kezdőcsapatok:

Skócia: Gunn – Ralston, Hendry, Hanley, Tierney, Robertson – McTominay, Gilmour, McGregor, McGinn – Adams

Svájc: Sommer – Schar, Akanji, Rodriguez – Widmer, Xhaka, Freuler, Shaqiri – Aebischer, Ndoye, Vargas

Svájci szurkolók a kezdés előtt.

KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Svájc tartotta többet a labdát a meccs első perceiben, de hatalmas nyomást azért nem helyeztek a skót kapura. A skótok a 13. percben szinte az első komolyabb helyzetükből gólt szereztek: Shaqiri elrontott egy szögletet, ebből a skót játékosok labdát szereztek és végigrohantak a teljes pályán, McTominay lövésébe pedig Schar szerencsétlenül ért bele, róla pattant a labda a kapuba. 1-0 Skóciának.

A svájciak sem teljesen értették, hogyan hozták össze ezt az öngólt.

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Skócia a németek elleni 5-1-es vereségnél is egy öngólt tudott elérni, azaz eddig úgy van két góljuk az Eb-n, hogy egyetlen játékosuk sem szerzett gólt. Ezt hittük legalábbis percekkel a lefújás előttig – akkor úgy döntött az UEFA, hogy mivel a labda kapura tartott, McTominaynak adták a gólt.

Aztán viszont a 26. percben Shaqiri kiegyenlített!  A skótok hátul passzolgattak, Ralston nagyon rosszul tett hátra egy labdát, erre a svájci játékos lecsapott, és óriási mozdulattal lőtt gólt a jobb felsőbe. 1-1.

A 33. percben pedig még egyszer betalált Svájc, de ezt les miatt nem adták meg. Egyébként is sok hibával volt teli a meccs – nem volt gyenge a színvonal, a tempó pedig tényleg jónak tűnt, de azért érződött a csapatokon, hogy nem világverők. Így jutottunk el a félidőig.

A két gól egyébként azt is jelentette, hogy most már több gól volt az Eb-n (42 eddig), mint ahány szavazat döntött a főpolgármester-választáson.

Kemény focival kezdődött a második félidő is, inkább erőjátékot láthattunk, mint klasszikus szép futballt. Nagy gólhelyzetek nem voltak ekkor, de egyik csapatot sem lehetett leírni.

Az 58. percig várhattunk a félidő első igazi nagy helyzetére. Ndoye vett át nagyon szépen egy labdát úgy, hogy az átvétellel teljesen egyedül maradt a kapussal szemben, de Gunn nagyot védett.

A 67. percben pedig majdnem megszerezték a skótok a vezetést, de csak majdnem: Hanley fejese a kapufáig jutott. Utána legközelebb izgalmas jelenetet a 78. percben láthattunk, akkor is csak azért, mert Ndoye úgy rontott el egy lövést, hogy egy néző szemüvegét rúgta le a labdával. Nem sokkal később pedig sajnálhattuk, hogy Embolo lesről indulva szerzett gólt, olyan szép indítás volt, hogy az gólt érdemelt volna. Így lett vége – a skótok álltak valamivel közelebb a győzelemhez, de annyira azért nem volt nagy a fölényük, hogy igazságtalannak nevezzük a döntetlent.

Így tehát két forduló után az A csoportot Németország 6 ponttal vezeti, Skóciának 4 pontja van, Svájcnak 1, Magyarországnak 0. Vasárnap a záró körben Németország-Svájc és Magyarország-Skócia, a magyar csapat egy győzelemmel lenne csoportharmadik, aztán figyelhetnénk a többi csoport eredményeit, ez továbbjutást érne-e.

Írta a HVG