„Ide a végekre nem jut semmi” – a Gattyán-párt százmillióiból virágoztatná fel kis faluját Mali Zoltán polgármester

Egymilliárd forint mintatelepülés fejlesztésére – ezzel kampányolt az önkormányzati választáson a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom, azt ígérve, hogy azokon a településeken, ahol hajlandóak a párt által jelölt polgármestert megválasztani, a fenti összeget osztják majd szét.

A párt jelöltjei végül három településen nyertek a június 9-i választásokon: Dárvapiskiben, Mátraballán és Szamossályiban, közöttük oszlik majd el az egymilliárdos keret. 

“Ide a végekre nem jut semmi” – mondta lapunknak Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere az állami támogatásokról és uniós forrásokról. Mali 2006 óta vezeti a települést, akkor még az SZDSZ színeiben nyert, később azonban rendre függetlenként mérettette meg magát. A polgármester, illetve a település neve ismerős lehet évekkel ezelőttről, Mali ugyanis korábban több fronton próbált küzdeni az uzsorázás ellen. Indított tájékoztató kampányt, koordinálta a károsult családok megsegítését és volt olyan uzsorás is, aki 12 éves pályafutása után a polgármester feljelentése nyomán került börtönbe.

Az alig száz fős Drávapiski a Baranya megyei Ormánságban található, a térség nagyjából 50 faluból áll. “Nincs itt semmi, nincs ipar, nem is lehet, mert hiányzik hozzá az infrastruktúra” – próbálja érzékeltetni a régió elmaradottságát a polgármester. Ő emiatt indult el a MeMo színeiben, úgy volt vele, hogy még ha 10 polgármestere is lesz a pártnak, egyenlő elosztás mellett így is jutna nekik 100 millió – vagyis nagyjából annyi, mint Drávapiski hároméves költségvetése. “Abból azért már lehet valamit virítani” – teszi hozzá. 

Az összeg szétosztása ennél egy fokkal bonyolultabb lesz. A polgármesterek november végéig nyújthatják be pályázataikat, amelyekben kifejtik, mit valósítanának meg a felajánlott pénzéből, milyennek képzelnek el ők egy mintatelepülést. Ezeket a párt január végéig bírálja el, majd osztja szét a három település között. Bár Mali pályázata még nem készült el teljesen, hiszen a választások előtt nem lehetett tudni, mekkora összeg jut majd egy-egy településnek, a polgármester megosztotta velünk ötleteit. “Azt tudni kell rólam, hogy én a világ legnagyobb sakkgyűjtője vagyok” – vezeti fel azt, hogy kapta az 50 elemből álló mintatelepülés-projektje a “sakkfalu program” fantázianevet. Mali Zoltán korábban már sakkmúzeumot is nyitott Klagenfurtban, Drávapiskiben azonban nem ilyen projektekre kell számítani. Bár a gyerekek sakkoktatására most is és a jövőben is szeretne kiemelt figyelmet fordítani és a játékot igyekszik a közösség összekovácsolására használni, a MeMo pénzéből napelemparkot, kamerarendszert, ingyenes köztéri wifit telepítene. 

Mint mondja, szeretné fejleszteni a jóléti szolgáltatásokat. “Nálunk gyakorlatilag nincs semmi, bármit ideteszünk, az meg fog látszani” – számol be terveiről, amelyek közül az egyik legambiciózusabb az, hogy idősotthont nyitnának Drávapiskiben. Arra számít ugyanis, hogy ez megoldást jelentene olyan helyi problémákra, mint a körülményes gyermekétkeztetés, az otthon konyháján készülhetne a gyerekek uzsonnája is akár. Abban is bízik, hogy ez további szolgáltatásokat vonzana a faluba, ahol hosszabb távon digitális nomádokat is szívesen látna. 

Végre lehetne boltunk, meg kocsmánk!”

– képzeli el Drávapiskit néhány év múlva, majd gyorsan hozzáteszi, hogy a kocsma lehet kávézó is. 

Bár Mali elsősorban a pályázati pénz miatt választotta Gattyán pártját, a közös munka során kiépül bizalma a MeMo felé és biztos benne, hogy a vádakkal ellentétben nem kamupártról van szó. “Én ezt azért előtte megnéztem, megszaglásztam, megtapasztaltam és semmi kamupárt-jelleget nem tapasztaltam, ennek épp az ellenkezője igaz” – mondta lapunknak. Hozzátette, tapasztalatai szerint komoly programja van a pártnak és valódi politikai munka folyik, a településre pedig méretéhez képest irreálisan sok figyelmet fordítottak már a kampány alatt is. 

“Elnök úr is volt itt nálunk, tartott lakossági fórumot és a diófa alatt ülve beszéltük át a helyi problémákat és terveket” – mondja Huszár Viktor pártelnökről, majd hozzáteszi, ilyet nem tud elképzelni a nagyobb pártok vezetőiről. Drávapiskiben azért nem volt olyan veszett nagy kampány Mali Zoltán elmondása szerint: kihelyeztek 30 táblát, ezen túl a kampányköltség nagyjából 40 üveg ásványvíz és két kiló pogácsa volt, ezekhez hozzájárult a párt is. 

A polgármester nem tart attól, hogy a párton belüli változások veszélyt jelentenének a Drávapiskinek ígért támogatásra, néhány nappal a választások után ugyanis kiderült, Huszár Viktor elnök távozhat a párt éléről. “Sok mindent mondtak már Gattyán Györgyről, de olyat senki, hogy ne lenne szavatartó ember” – véli Mali, aki az elmúlt napokban is azt tapasztalta, meglepően jól szervezetten működik a MeMo. “Nincs olyan nap, hogy ne hívnának fel, pedig rutinos polgármester vagyok és mondtam is, hogy engem nem kell pelenkázni” – mondta lapunknak. 

Megemlíti azt is, hogy Huszár lemondásának híre épp azután jelent meg a sajtóban, hogy a Partizánnak egy egykori NAV-nyomozó tálalt ki arról, hogyan sikkadt el az adóhivatalnál a Gattyán György cégeivel szemben indított, közel 20 milliárdos adócsalásról szóló nyomozás. Mali Zoltán szerint azonban a történet nem volt hiteles, “csak jól fel volt hájpolva”, de konkrétumok helyett csak homályos történetek hangzottak el. “Egy sértődött ember visszafelé dobálja a szart a volt munkahelyére” – foglalta össze azt, hogyan látja ő az ügyet. 

Mali meg van róla győződve, hogy a Megoldás Mozgalom a politikai spektrumon középen áll és konstruktív ellenzéki szerepre készül, ezzel őt meg is győzték. Saját magát ugyanis örök ellenzékinek tartja: “amikor a szocik voltak hatalmon, őket utáltam, amikor meg a Fidesz, akkor őket”. 

Az még kérdés, hogy a milliárdos keretből mennyi jut majd Drávapiskibe. Lapunk kérdésére a Megoldás Mozgalom azt közölte, az összeg nem egyenlő arányban oszlik majd el a három település között, már csak azok eltérő mérete miatt sem. A mérlegelés során “a pályázati anyagban megfogalmazott kérések, ötletek minősége és az összeállított szakmai koncepció” lesz a fő szempont, a pénz elosztásáról pedig “egy szakmai, egyebek mellett környezetvédelemben, vízgazdálkodásban, településrendezésben, államigazgatásban, jogban, pénzügyekben jártas szakmai bizottság” dönt majd – közölte a párt. 

A kampány során mindenesetre már bemutatták az ormánsági településnek az emlegetett egymilliárdot. “Járt itt a milliárdos busz, alig fért el a faluban és rajta volt az egymilliárd készpénzben” – idézi fel Mali Zoltán. Hozzáteszi, ezt azért tartotta fontosnak ő is és a párt is, mert így kézzelfoghatóbb a felajánlás, az emberek többsége ugyanis elképzelni se tudja, mit jelent ez az összeg, de ha látják ezres címletekben kötegelve, talán könnyebb megérteni. 

“Jó hangulat volt, sakkfeladvánnyal is készültünk. Hamar kiderült, hogy ez mindenkit jobban is érdekel, mint a pénz. 

Szóval az egész nagy fless volt, már ha lehet ilyet mondani”

– zárja beszámolóját a polgármester. 

HVG