Éhbérért, 18 órás műszakokban dolgoztatta cselédeit a leggazdagabb brit család a svájci bíróság szerint

Az ügyészek börtönt kérnek Ajay Hindujára és a feleségére. A milliárdos azt állítja, nem is tudott az alkalmazottai munkakörülményeiről.

Heti hét napon át 18 órás műszakokban dolgozott a Hinduja család egy cselédje Svájcban, naponta mindössze 6,2 fontért, azaz nem egészen 3000 forintért – írja a The Independent. Nagy-Britannia leggazdagabb családját egy svájci bíróság előtt azzal vádolják, hogy embertelen munkakörülmények között dolgoztatták alkalmazottaikat a Genfi-tó partján álló villájukban

Yves Bertossa svájci ügyész szerint a beosztottaknak nem volt állandó munkaidejük, így a család lényegében a kénye-kedve szerint ugráltatta őket, mozgásukat pedig úgy korlátozták, hogy elvették az útlevelüket.

Egy bemutatott dokumentum szerint a család tagjai még a kutyájukra is több pénzt költöttek, mint alkalmazottakra.

A család ügyvédei azzal védekeznek, hogy az alkalmazottakkal tiszteségesen bántak, a fizetésen felül pedig szállást és étkezést is biztosítottak nekik. A 18 órás műszakokat túlzásnak nevezték. A család védői szerint voltak olyanok, akik többször is visszatértek hozzájuk dolgozni, ami arra utal, hogy elégedettek voltak a munkakörülményekkel.

A védelem szerint már javult a dolgozók helyzete és megfelel a helyi előírásoknak. Ajay Hinduja családfő emellett a tanúvallomásában arról beszélt, hogy nem tudott az alkalmazottak munkakörülményeiről, mivel a toborzást a cége, a Hinduja Group végezte Indiában. A vádak után állítólag egy helyi, külső céget bíztak meg ezzel.

Az ügyészek börtönbüntetést kértek a családfőre és feleségére, valamint egymillió svájci frank perköltség (416 millió forint) és 3,5 millió svájci frank (1 458 millió forint) kárpótlás megfizetésére köteleznék őket.

HVG