444: Novák Katalin még mindig nem költözött ki az államfői rezidenciáról

Megkeresésekre a volt köztársasági elnök nem, csak Sulyok Tamás hivatala reagált. Ők azt írtak, az új köztársasági elnök továbbra is ott lakik, ahol alkotmánybíróként is. Annak ellenére, hogy a törvény szerint az elnök köteles a rezidenciát igénybe venni.

Novák Katalin továbbra sem költözött ki a köztársasági elnököknek fenntartott Béla király úti rezidenciáról – értesült a 444. Sulyok Tamás március 5-én vette át a hivatalt, Novák pedig közel egy hónappal korábban, február 10-én mondott le.

A 444 idézi az államfő jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényt, miszerint “a köztársasági elnök elnöki rezidencia használatára jogosult, amelyet köteles igénybe venni”. Márpedig ez a jelek szerint eddig elmaradt.

A portál kereste Novák Katalin hivatalát, hogy megtudják, mikor készül kiköltözni az ingatlanból, és esetleg mégis kér-e új lakást, vagy a korábbi lakhelyére költözik vissza. Nem kaptak választ.

Sulyok hivatala ezt írta:

“Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök és családja ugyanabban az ingatlanban élnek, amely ingatlan már köztársasági elnök úr alkotmánybírósági elnöksége alatt is rezidenciául szolgált. Nincsen szükség több, más jellegű biztonsági intézkedésre, mintha a Béla király úti rezidenciában laknának.”

Sulyok tehát ott él, ahol alkotmánybíróként is. Az Országgyűlés Hivatala pedig megerősítette a 444-nek, hogy nem érkezett hozzájuk Novákéktól lakásigénylésre vonatkozó kérelem. Nováknak egyébként nem csak lakás, de három titkár és gazdasszony is jár.

A portál felidézi, hogy a plágiumbotrányba belebukó Schmitt Pál jó két hónappal Áder János megválasztása után hagyta el a rezidenciát.

Novák Katalin a kegyelmi botrány miatti lemondása óta nem mutatkozott nyilvánosan, titkársága nem válaszol a sajtó megkereséseire. Nyilvánosan eddig csak egy andalúziai lovasiskolában bukkant fel:

Kiderült, kinek a kérésére hívták meg Novák Katalint az andalúziai lovasiskolába

Bár lemondása óta teljesen eltűnt a nyilvánosság elől az exelnök, a jelek szerint a magyar kormányzat nem szakította meg vele a kapcsolatot. Azt azonban, hogy hivatalos vagy magánúton járt a jerezi lóvásáron, továbbra sem tudni, mint ahogy azt sem, miért törölték az egyébként teljesen szokványos vizitről szóló képeket a Facebookról.

HVG